Eenvoudige experimenten met optische verschijnselen

11 oktober 2015

Kinderen kunnen veel plezier beleven aan de inhoud van het boek “Simple Science Experiments with ..”. Het boek is bedoeld voor de jeugd om al spelenderwijs kennis te maken met het verschijnsel van optisch bedrog en andere visuele verschijnselen. Het experimentenboek bestaat uit vier gedeelten, te weten Optische Illusies, Water, Rietjes en Cirkels. In alle onderdelen brengen de auteurs eenvoudige opdrachten om te laten uitvoeren. Het zijn vooral plaatjes die bijdragen aan het succesvol uitvoeren van de proefjes en experimenten.

Eenvoudige experimenten met optische verschijnselen

Simple Science Experiments with Optical Illusions, Water, Straws, Circles

Bij het onderdeel Illusies leren kinderen visuele effecten met spiegels, maken kennis met optische illusies, het spelletje van een gat in je hand en met de zwevende vinger, de kromme lijnen die spontaan ontstaan en grappige verklaringen van optisch bedrog. In het tweede deel staan proefjes met water centraal, doen kinderen allerlei natuurkunde proefjes en laat eieren zweven. In het derde deel spelen kinderen met rietjes in glazen water of limonade en in flessen en zijn er enkele goochelproefjes. In het vierde en laatste deel wordt geknipt in papierenstrookjes, ontstaan er Möbius-figuren en wordt er flink geëxperimenteerd met cirkelvormen en strookjes papier.

Eenvoudige experimenten met optische verschijnselen - 2

Het plaatje met de twee jonge dames toont het optische effect op het slankheidsbeeld van de dames. Door het gebruik van verticale strepen en motieven in de kleding lijkt de linker dame slanker dan de rechter. Het horizontale streepjespatroon veroorzaakt een optische verbreding van het beeld. In het boekje staan meerdere praktijkvoorbeelden om in het onderwijs klassikaal te bespreken en gezamenlijk te experimenteren.

ISBN 0-8368-0361-2, “Simple Science Experiments with Optical Illusions, Water, Straws, Circles”, Eiji Orii en Masako Orii, Gareth Stevens Children’s Books, 1989, 128 pagina’s.


Gerelateerde artikelen