Eerbetoon aan James Dean als een veelbelovend filmster

3 maart 2021

In 2021 is er internationale aandacht voor de Amerikaanse filmster James Dean, die in 1955 door een noodlottig auto-ongeval om het leven kwam. James Byran Dean (1931-1955) zou dit jaar 90 jaar zijn geworden. Zijn overlijden in Californië op 24-jarige leeftijd heeft hem tot een jeugdidool en een Hollywood-legende gemaakt.

Eerbetoon aan James Dean als een veelbelovend filmster

James Dean in 3D vastgelegd.

Voor zijn filmrollen in “East of Eden” en “Giant” ontving hij postuum twee Oscars als beste hoofdrolspeler. Op 30 september 1955 reed filmster James Dean en een bijrijder in zijn Porsche 550 Spyder op een snelweg ten noorden van Los Angeles. Met een forse snelheid reed hij in op een voorrang nemende afslaande auto. Nog op de plaats van de aanrijding overleed deze veelbelovende acteur.

Eerbetoon aan James Dean als een veelbelovend filmster - 2 Eerbetoon aan James Dean als een veelbelovend filmster - 3
De beroemde Amerikaanse filmster James Dean (1931-1955) werd geboren op 8 februari 1931 en overleed bij de autocrash op 30 september 1955.

In zijn dagelijks leven en als acteur in films stond hij model voor de opstandige jeugd, onder meer in één van zijn bekendste filmrollen in de film “Rebel Without a Cause”. Hij volgde een theaterstudie aan de Universiteit van Californië in Los Angeles om later acteur te willen worden. Al snel kreeg hij diverse betaalde rolletjes in tv-commercials en in tv-films. Om een carrière in Hollywood op te bouwen staakte hij wel zijn studie.


Gerelateerde artikelen