Experimenteren met illusies in het Universiteitsmuseum

29 juli 2021

Voor scholieren uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs heeft de educatieve afdeling van het Universiteitsmuseum in Groningen diverse experimenten voor de doelgroepen ontwikkeld en uitgewerkt op werkbladen. Via de opdrachten kunnen de scholieren kennismaken met zintuigen en in het bijzonder met zien en waarnemen en optisch bedrog.

Experimenteren met illusies in het Universiteitsmuseum

Universiteitsmuseum Groningen

Op antwoordenbladen geeft professor Gerard Heymans de scholieren een heldere toelichting. Ook zijn er via de website werkbladen beschikbaar om thuis te experimenteren en te knutselen. Gerard Heymans was een professor in de psychologie. In Groningen deed hij ongeveer 100 jaar geleden proefjes in dit vakgebied.

Heymans wist bijvoorbeeld veel over onze zintuigen - zoals smaak, gezichtsvermogen, gehoor, tast (voelen) en reuk (ruiken) - en deed daar onderzoek naar. Ook deed hij onderzoek naar de persoonlijkheid van mensen: ben jij bijvoorbeeld een open persoon of vriendelijk naar anderen?

Experimenteren met illusies in het Universiteitsmuseum - 2
Voorbeelden van illusionistische beeldwisseling.

En hij was zeer geïnteresseerd in gezichtsbedrog, optische illusies: je ogen zien soms iets, wat je brein op een andere manier ziet. De bladen voor de proefjes en experimenten zijn ook beschikbaar op de website. Een bezoek aan het museum levert nog meer leerzame momenten op.

Universiteitsmuseum Groningen, Oude Kijk in ’t Jatstraat 7a, NL-9712 EA Groningen, www.rug.nl.


Gerelateerde artikelen