Bijzondere hoogtepunten uit de kunst bij wereldexposities

30 juli 2021

Sinds 1851 hebben wereldtentoonstellingen zich ontwikkeld tot een fors spektakel rond nationale prestaties, visies en ideologieën. Kunstenaars en hun werken treden op als ambassadeurs en propagandisten, vrijgevochten acteurs en geïnstrumentaliseerde nationale vertegenwoordigers.

Bijzondere hoogtepunten uit de kunst bij wereldexposities

Volatile Dreams - Art of the world’s fair

De tweetalige catalogus Volatile Dreams, behorend bij de gelijknamige exposities in Marta Herford en Kunstmuseum Ahlen, brengt vijf voorbeeldige wereldtentoonstellingen weer tot leven en plaatst grote expo-onderwerpen uit de 20e eeuw in een eigentijds licht. De samenstellers kozen voor de wereldexpo’s gehouden in Parijs, New York, Brussel, Montreal en Osaka.

Voor liefhebbers van spectaculaire kunst, gedurfde projecten en machtige objecten, biedt deze prachtige publicatie een schat aan gedetailleerd besproken kunstwerken en bouwwerken. Enerzijds denkt men aan bouwwerken als het Londens Crystal Palace, het Brussels Atonium, de Parijse Eiffeltoren of aan het spectaculaire muziek optreden van Kraftwerk in Hannover.

Anderzijds maakt de lezer kennis met het bizarre kunstproject van Salvador Dalí tijdens de expo New York, vele geweldige kunstobjecten en -projecten van Niki de Saint Phalle, Jean Tinguely, Hugo Kükelhaus en Otto Piene in Montreal en het geweldig kleurrijke lichtproject Rhythm of Africa (1970) van kunstenaar Heinz Mack in het Duitse paviljoen op het expoterrein in Osaka. Een inspirerend boek met vele getoonde voorbeelden van experimentele kunst en innovatie gebruiksvoorwerpen.

ISBN 978-3-938433-32-4, “Volatile Dreams - Art of the world’s fair”, Thomas Schriefers, Marta Herford en Kunstmuseum Ahlen, 2018, 160 pagina’s.


Gerelateerde artikelen