Op een industrieel erfgoed is een tweede leven mogelijk

3 augustus 2021

Met de ondertitel “Second Life - 100 arbeiders” heeft kunstenaar Ottmar Hörl in opdracht van de directie van het werelderfgoed Völklinger Hütte een sculpturenproject gerealiseerd. Het machtige kunstproject vond plaats op het complex van de stilgelegde staalfabriek in Völklingen. Voor dit spectacel bedacht Ottmar Hörl een sculptuur in een kunststofuitvoering als eerbetoon aan de honderden arbeiders, die onder extreem slechte omstandigheden hun opgedragen werkzaamheden moesten verrichten.

Op een industrieel erfgoed is een tweede leven mogelijk

Ottmar Hörl

Hij vervaardigde van het mannetje voor het project 100 stuks. De sculpturen zijn in verschillende kleuren vervaardigd. De locaties waar de “arbeiders” zijn geplaatst zijn in samenwerking met medewerkers van het erfgoed gekozen. Door de keuze voor dit project krijgen niet alleen de installaties, constructies, machines en gebouwen extra aandacht, maar staat ook het leven en werk van de arbeiders, die de productie van staal mogelijk maakten, centraal.

Ondanks de zwaarte van het werk is de gezichtsuitdrukking van de arbeider in overeenstemming met het leven van toen. Door het plaatsen van deze arbeiders op allerlei bijzondere locaties kregen bezoekers een beeld van het leven in de fabriek. Bij dit project hoort een mooie catalogus.

Op een industrieel erfgoed is een tweede leven mogelijk - 2 Op een industrieel erfgoed is een tweede leven mogelijk - 3
Afb. 1 In de directe omgeving van de cokesfabriek werkten de arbeiders in een hel van hitte en stof. Afb. 2 Nabij de hoogovens kwamen grote hoeveelheden aan hoogovengas vrij. Dit type gas zakt naar de bodem, is onzichtbaar en is niet te ruiken.

ISBN 978-3-947563-05-0, “Ottmar Hörl”, Meinrad Maria Grewenig, Weltkulturerbe Völklinger Hütte, 2019, 96 pagina’s.

Weltkulturerbe Völklinger Hütte, Rathausstraße 75-79, D-66333 Völklingen, www.voelklinger-huette.org.


Gerelateerde artikelen