Kunstboekje geeft compacte informatie over kunstenaar

4 augustus 2021

Voor kunstliefhebbers verschijnen regelmatig compacte publicaties over het werk en leven van kunstenaars. Het zijn juist deze publicaties die op een overzichtelijke wijze de belangrijkste weetjes over de gekozen kunstenaar in woord en beeld weergeven. Onze lezers laten we kennismaken met twee beroemde kunstenaars, die ieder een geheel eigen stijl hebben ontwikkeld. Wassily Kandinsky (1866-1944) was een Russisch-Franse kunstschilder en graficus.

Kunstboekje geeft compacte informatie over kunstenaar

Gestatten Kandinsky

De schilderstijl behoorde aanvankelijk tot het expressionisme, ook wel gerekend tot het symbolisme. Kandinsky was één van de schilders die vorm en een filosofische ondergrond gaf aan de abstracte kunst in beginjaren van de 20e eeuw. Kandinsky was aanvankelijk als jurist verbonden aan de Universiteit van Moskou. In 1896 vertrok hij naar München. Daar studeerde hij eerst twee jaar aan de Anton-Azbé-school en daarna aan de Academie van Beeldende Kunsten.

Zijn Bauhausperiode bracht hem veel inspiratie en veel unieke werken. Het kleine boekje geeft veel voorbeelden.Het tweede boekje over het werk en leven van René Magritte (1898-1967) is gevonden op een boekenmarkt in Bredevoort en verkeerd in een uitstekende staat om toe te voegen aan de collectie met kunstboeken. Het boekje bevat zelfs twee ingeplakte reproducties.

Kunstboekje geeft compacte informatie over kunstenaar - 2

Ook de inhoud van dit boekje geeft op een compacte wijze weer hoe de kunststijl bij Magritte zich heeft gevormd en hoe hij speelde met de waarneming van de toeschouwers. Zijn eenvoudige kleine voorstellingen vormen een geweldig grote beeldenschat met bijna een filosofisch karakter. Natuurlijk is er aandacht voor zijn iconische voorstelling van een pijp en de door hem meegegeven titel van zowel de schets als het originele kunstwerk. Deze uitgave bevat veel schetsen van Magritte.

ISBN 978-3-86964-104-1, “Gestatten Kandinsky”, Annabel Howard, Parthas Verlag, 2015, 80 pagina’s.

“Magritte”, Bernard Noël, Bonfini Press, 1977, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen