Expositie Ogen Bedrogen met hoge educatieve inhoud

23 december 2014

De expositie “Ogen Bedrogen” in het gezellige historisch en cultureel centrum en museum De Koperen Knop liet op leerzame en vermakelijke wijze de bezoekers kennismaken met vele facetten van onze dagelijkse visuele waarneming. Speciaal voor leerlingen van middelbare scholen is een lesprogramma ontwikkeld om veel te leren over optische illusies en andere optische en visuele verschijnselen.

Expositie Ogen Bedrogen met hoge educatieve inhoud

De Koperen Knop eert Jos de Mey

De expositie kwam tot stand door samenwerking tussen de expositiecommissie en de directie van het museum en de Nederlandse Stichting voor Waarneming & Holografie en is mogelijk geworden door de bruiklenen van werk van Jos de Mey uit de kunstcollecties van Maria Elisabeth Ostermann-Müller, Horst en Anitta Hollstein en Jan M. Broeders. De kunstenaars Monika Buch en Hans Kuiper stelden hun werk beschikbaar, waarvan meerdere objecten en stukken tevens te koop waren. Van kunstenaar Dirk Huizer liet het museum een serie litho’s zien.

Expositie Ogen Bedrogen met hoge educatieve inhoud - 2

Uit de omvangrijke verzameling optische illusies heeft Paul Baars een groot aantal prachtige beelden ter beschikking gesteld. Ook een aantal van zijn exclusieve ontwerpen zijn te zien. De expositie wordt bovendien gesponserd door OoglaserCentrum Drechtsteden met onder andere een leuk optisch spelletje en door Bergman Mediagroup met onder andere een aantal groot formaat lenticulair posters en een boekenlegger in 3D. Iedere bezoeker van de expositie in het museum De Koperen Knop ontvangt een set van twee gedrukte gebogen kaartjes.

Op de achterzijde vindt de ontvanger een bericht over ooglaserbehandelingen van het OoglaserCentrum Drechtsteden en op de voorzijde staat een aanwijzing en een vraag welk kaartje echt groter lijkt te zijn.
Een leuk voorbeeld van optisch bedrog. Als bijlage van OF 295 treft de abonnee een set van deze goochelkaartjes aan. Kijk voorafgaand aan een bezoek naar de openingstijden van De Koperen Knop.


Gerelateerde artikelen