Filatelie brengt regelmatig astronomie op postzegels

5 januari 2015

Het evenement van het “Internationaal Jaar van de Astronomie” in het jaar 2009 was met name voor filatelisten een geweldig jaar voor een verrijking van de thematische verzameling aan postzegels ruimtevaart, astronomie, telescopen en bijbehorende wetenschappers en onderzoekers. De verzamelaars konden minstens ruim 150 losse postzegels, stroken en blokken aan hun verzameling toevoegen.

Filatelie brengt regelmatig astronomie op postzegels

Briefmarke - Bildung Astronomie

Er moest wel flink wat geld over de tafel rollen, maar het eindresultaat van een jaartje was de moeite waard. Om zowel het vakgebied als het verzamelgebied van de astronomie en ruimtevaart blijvend te stimuleren bij vele jeugdige en volwassen verzamelaars bracht de Duitse Filatelisten Bond het rijk geïllustreerde informatieve en inspirerend boekje over het thema astronomie uit.

Een boekje vol met prachtige postzegels en vanzelfsprekend uitstekende verhalen uit de vak- of hobbygebieden van astronomie en de ruimtevaart. De afgebeelde postzegels vertellen over hemellichamen, optische instrumenten, sterrenbeelden, observatoria, ons zonnestelsel, radiotelescopen, ruimtestations en natuurlijk over vele wetenschappers, ontdekkers, astronauten en historische gebeurtenissen.

Filatelie brengt regelmatig astronomie op postzegels - 2 Filatelie brengt regelmatig astronomie op postzegels - 3

De snelheid van het licht is ontdekt door de Deense wetenschapper Ole Rømer (1644-1710). Nicolaas Copernicus verklaarde de plaats van de zon als centrum van ons universum. Isaac Newton ontdekte bij toeval het verschijnsel van de zwaartekracht bij de val van een appel uit de boom waaronder hij zat te rusten. Friedrich Wilhelm Herschel zag door zijn zelf gemaakte kijker de planeet Uranus. Dankzij de mooie
gedetailleerdheid van de afbeeldingen op de meeste postzegels kan de verzamelaar al snel veel historische feiten beoordelen en ordenen in de postzegelalbums of op de bekende tentoonstellingsbladen.

Briefmarke + Bildung Astronomie, BDPh - Bund Deutscher Philatelisten e.V., Alt Riethagen 15, D-29693 Hodenhagen.


Gerelateerde artikelen