Nieuwe postzegels voor de postzegelcollecties van OF

30 november 2014

Het Rugby World Cup 2011 evenement heeft Nieuw-Zeeland op sportief gebied op de kaart gezet. Het wereldkampioenschap rugby 2011 was de zevende editie van dit rugbytoernooi voor landenteams. Het toernooi vond plaats van 9 september tot 23 oktober in Nieuw-Zeeland. Door 20 landen werd gestreden om de Webb Ellis Cup. De finale werd uiteindelijk gewonnen door thuisland Nieuw-Zeeland. Aan dit prestigieuze evenement koppelde New Zealand Post een prachtige en luxe lenticulair postzegel.

Nieuwe postzegels voor de postzegelcollecties van OF

Webb Ellis Cup op 3D postzegel

Een bijzondere verrassing voor gebruikers van postzegels en vooral voor verzamelaars van postzegels. De 3D lenticulaire postzegel met een hoge frankeerwaarde van $ 15 kwam beschikbaar op 7 september 2011, nog net voor de opening van het toernooi. Het is voor de post van Nieuw-Zeeland de eerste 3D postzegel. Deze innovatieve 3D postzegel is gerealiseerd door het toepassen van de Motionstamp HDR 3D technologie.

Voor het fotograferen van de gouden cup en het digitaal verwerken van deze afdruk op de voorgrond van een compositie van ronde symbolische elementen is deze techniek toegepast. De 3D postzegel is gemonteerd in een beschermende kunststoffolie in een klapkaart met gegevens over het toernooi. De collectie met lenticulaire postzegels is reeds flink gegroeid en bevat al meer dan 100 items, inclusief de tientallen zegels uit de 60-tiger jaren van de 20e eeuw. Met landen en gebieden als Umm-Al-Qiwain, Ajman, Noord-Korea, Bhutan en Yemen is het uitgeven van “ribbeltjes zegels” begonnen. Door Noord-Korea worden nog steeds 3D postzegels uitgegeven. Ook in Nederland zijn meerdere lenticulair 3D zegels met succes uitgegeven. Alle zegels zijn leverbaar door Optische Fenomenen.


Gerelateerde artikelen