Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (68)

21 april 2025

De politieke ontwikkelingen in het verdelen van technologie in ‘west’ en ‘oost’ en het achterhouden van essentiële onderdelen en apparaten hadden eveneens slechte invloed op verdere innovaties in de toen al beschikbare ‘eenvoudige’ elektronenmicroscopen. De stimulerende inzet van Ernst Ruska bracht meer stabiliteit. Ook kwam er een nieuwe speler in de Duitse optische industrie bij het bestaande gezelschap, namelijk Carl-Zeiss. Uiterst interessant om te weten is het feit dat het toepassingsgebied van de elektronenmicroscoop pas veel later op gang kwam.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (68)

Pioniers in de geneeskunde

Daarna ging alles in sneltreinvaart. In de inleiding op de behandelde feiten, gebeurtenissen en bijzonderheden rondom de elektronenmicroscoop en -microscopie krijgt de lezer al in een vogelvlucht delen van de ongelooflijk boeiende strijd en de fantastische ontwikkelingen van optische apparaten mee. De gehele geschiedenis is op een aantrekkelijke wijze aangevuld met illustraties en historische foto-opnamen.
De Duitse elektrotechnisch ingenieur en wetenschapper Ernst August Friedrich Ruska is vooral bekend geworden door de uitvinding van de elektronenmicroscoop in 1931.

In dat jaar promoveerde hij aan de Technische Universiteit Berlijn met zijn proefschrift “Über ein magnetisches Objektiv für das Elektronenmikroskop” en lukte het hem met de nieuw ontwikkelde apparatuur een 12.000-voudige vergroting te realiseren. Met zijn zwager Bodo von Borries verbeterde hij zijn eerste apparaat en kon vanaf 1938/39 de elektronenmicroscoop in serie vervaardigen.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (68) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (68) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (68) - 4

Zij waren toen werkzaam bij Siemens & Halske Berlijn. In december 2021 was het 115 jaar geleden dat Ernst Ruska werd geboren in Heidelberg. Hij overleed in Berlijn. Ruska ontving de helft van de Nobelprijs. De andere helft werd gedeeld door wetenschappers Gerd Binnig en Heinrich Rohrer voor hun gemeenschappelijke ontwerp van de rastertunnelmicroscoop. Het is een prima publicatie voor studie en bibliotheken. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-8353-3972-9, “Jenseits des Lichts”, Falk Müller, Wallstein Verlag, 2021, 536 pagina’s.


Gerelateerde artikelen