Filatelistische aandacht voor: De menselijke schedel (9)

17 maart 2024

Halloween en visuele illusies zijn veelal goed voor extra griezels en zeker als combinatie van Halloween maskers en de vormen van dubbelzinnige figuren in de kunst van optisch bedrog. De Halloweenmotieven in de affichemap op A3-formaat en in een ringband aangeboden, tonen tot leven komende monsters in het bekende kasteel Frankenstein. Maar bij het beter kijken en het laten inwerken van de eerste indruk, is een tweede voorstelling waar te nemen.

Filatelistische aandacht voor: De menselijke schedel (9)

Die tweede voorstelling komt tevoorschijn na enkele ogenblikken en geeft de kijker een geweldige ervaring. Een voorstelling die op twee manieren kan worden beoordeeld door gebruik te maken van de visuele mogelijkheden van de dubbele beeldtechniek. De opwinding en sensatie die in het brein van de kijker ontstaan bij het observeren van beide beelden krijgen zo hun persoonlijke betekenis en ervaring voor de kijker. Het spel met optische illusies is een feit.

Niet op elke poster in deze set speelt dit verschijnsel een rol, maar elke poster is wel zeer spannend en zeer de moeite waard om een plaatsje te krijgen in een verzameling, aan de wand of in een expositie van optische illusies. De wisselbeelden ontstaan door ervaring en aanwezige verbeeldingskracht van de kijker. Knijp de ogen een beetje dichter en er ontstaan voorstellingen van schedels. Bij de nadere beschouwing is het echter een verzameling van dagelijkse materialen en enge figuren.

Filatelistische aandacht voor: De menselijke schedel (9) - 2 Filatelistische aandacht voor: De menselijke schedel (9) - 3 Filatelistische aandacht voor: De menselijke schedel (9) - 4

Als ervaren decorschilder voor bijzondere films heeft Sven Sauer sinds 1999 telkens voor elk Halloweenfestival in het kasteel Frankenstein de affiches ontworpen. Elk jaar wordt het griezelfestival in een periode van veertien dagen bezocht door vele duizenden deelnemers. Eén van de plaatjes vormt de basis voor een affiche voor het Halloweenfestival van 2013. Kaarsen op de tafel zorgen voor sfeer bij feestende griezels.

Een knap ontwerp van ontwerper Sven Sauer. In het kasteel Frankenstein en in de buitenruimten vinden een reeks activiteiten plaats. Daarvoor kunnen de organisatoren beschikken over een oppervlakte van ruim 3000 vierkante meter festival terrein. Voor liefhebbers van visuele effecten in combinatie met de Halloweengriezels een geweldige happening.

ISBN 978-3-660-24845-6, “Halloween Poster Book Vol.1”, Sven Sauer, Calvendo Verlag, 2013, 13 posters op A3-formaat in ringband.