Over de wetenschap van het zien & waarnemen (2)

16 maart 2024

Elk hoofdstuk is afgesloten met een overzicht van aan te bevelen literatuur voor verdere verdieping van het onderwerp van het betreffende gedeelte. In het eerste hoofdstuk bespreekt de auteur het onderwerp visuele perceptie en geeft meteen al een ruim beeld van de vele bekende verschijnselen van de optische illusies.

Over de wetenschap van het zien & waarnemen (2)

Vision Science - Photons to Phenomenology

Ook geeft hij een ruim beeld van de werking van het normale visuele systeem van de mens, behandelt hij de verschillende onderdelen van het menselijk oog en geeft een beeld van een aantal veel voorkomende oogafwijkingen. De feiten over de visuele cortex worden duidelijk besproken. Het geheel is ruim voorzien van illustraties. In het studieboek en naslagwerk worden daarna onder andere behandeld en in beeld gebracht de historische ontwikkelingen en theoretische achtergronden van het zien.

Daarin spelen wetenschappers als Wilhelm Wundt, Max Wertheimer en Kurt Koffka een belangrijke rol. De hoofdstukken daarna behandelen de onderwerpen kleurwaarneming met een bijzondere behandeling van het verschijnsel van de Hermann roosterillusie, het zien en interpreteren van het verschijnsel dieptewaarneming en het stereoscopisch zien. Daarin spelen diverse Random Dot Stereogrammen, onmogelijke figuren en de proefjes met de kamer van Ames een belangrijke rol.

Het ordenen van objecten en scène’s is uitgebreid behandeld. Het bijzondere boek vervolgt met de bespreking van de onderwerpen “vorm en structuur”, “functie en categorie”, “kinetische effecten in beelden” en de “bewegingen van het oog”. De auteur sluit dit zeer interessante studieboek en referentiebron af met een theoretische beschouwing over de herinneringen van beelden en de vele onderzoeken naar de droom en de technologie van kleuren. Een uitgebreid trefwoordenregister, een verklarende begrippenlijst en een forse literatuurlijst sluiten dit voortreffelijk en rijk geïllustreerde studieboek af. Enkele pagina’s zijn in kleur gedrukt.

ISBN 0-262-16183-4, “Vision Science - Photons to Phenomenology”, Stephen E. Palmer, The MIT Press, 1999, 810 pagina’s.