Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (61b)

15 maart 2024

De grootse belangstelling van het publiek ligt al ver achter ons, maar het gebruik van holografie, hologrammen en holografische materialen is inmiddels diepgeworteld in de techniek, de wetenschap, de handel, de economie, de cultuur, de industrie, de consumentenmarkt en vooral in de markt van het beveiligen van paspoorten, documenten, bankpasjes, producten en bankbiljetten. Vanaf 1988 verschenen meerdere bankbiljetten met hologrammen en gingen diverse postbedrijven meerdere postzegels voorzien van sticker hologrammen en ingedrukte holografische foliën.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (61b)

Fascinatie voor exposities holografie

Holomedia ‘86
Om gehoor te geven aan de roep om een podium te bieden aan een voorzichtige komst van een nieuwe kunstuiting in de vorm van driedimensionale afbeeldingen in een plat vlak, bekend als hologram, gaf het gemeentebestuur van Karlsruhe haar toestemming en medewerking aan de initiatiefnemers van de groots opgezette expositie “Holomedia ‘86”.

De organisatoren hadden al enige jaren kennis, ervaring en een collectie aan hologrammen opgebouwd en kregen nu een mogelijkheid om een innovatieve beeldtechniek te tonen in de vorm van driedimensionale holografische beelden. Om de aandacht te vestigen op de interessante verrassende aspecten van interactie tussen kunst, wetenschap en technologie werd het evenement door de stad Karlsruhe georganiseerd. (Wordt vervolgd).

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (61b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (61b) - 3

ISBN 3-923344-08-2, “Holomedia ’86 - Faszination in Licht und Ton”, Matthias Lauk, Peter Zec, e.a., Stadt Karlsruhe - Städtische Galerie, 1986, catalogus, 114 pagina’s.

ISBN 3-8225-0015-1, “Mehr Licht - More Light. Kunsthologrammen en lichtobjecten”, Achim Lipp en Peter Zec, Ernst Kabel Verlag, 1985, catalogus, 252 pagina’s.

ISBN 3-7927-0924-4, “Licht / Spiele. Holografie en kinetische objecten”, Gabriele Juschka-Kaiser en Peter Zec, Rheinland-Verlag, 1986, catalogus, 110 pagina’s.