De kleurenleer van Johann Wolfgang von Goethe (2)

14 maart 2024

In het eerste hoofdstuk werkt de auteur dit verschijnsel verder uit. De lezer maakt ook kennis met de ontwikkelingen van de verschillende kleurtheoriën na dit van Goethe. Het gebruik van kleurrijke afbeeldingen maken het geheel aan informatie extra aantrekkelijk, In het hoofdstuk “De afwijkingen in de driekleurentheorie” gaat de auteur uitgebreid in op dit wonderlijke verschijnsel in de kleurentheorie. Aan de orde komen voorts de resultaten van de mathematische-theologische benadering van licht en kleur door Newton en de biologische benadering van het verschijnsel kleur door Goethe.

De kleurenleer van Johann Wolfgang von Goethe (2)

De evolutie van kleuren

Het studieboek en naslagwerk vervolgt met de hoofdstukken over Goethes studie naar de geschiedenis van kleurentheoriën, zijn waarnemingen van kleuren met gebruik van een prisma en een beschrijving over diverse proefnemingen met prisma’s en de positionering naar kleuren. Goethe was een talentvolle onderzoeker en maakte gebruik van zijn talenten als dichter en schrijver om de grondbeginselen van zijn kleurenleer te beschrijven en te illustreren.

De kleurenleer van Johann Wolfgang von Goethe (2) - 2

De auteur eindigt zijn gedetailleerde beschrijving met een beeld van de opmerkingen van Goethes tijdgenoten. Na het lezen van dit boek en het bestuderen van de gegeven achtergronden ontstaat er bij de lezers meer begrip en zelfs waardering voor Goethes kleurenleer. Een uitgebreide literatuurlijst sluit dit goed verzorgde en pretiig leesbare boek af.

ISBN 3-473-48388-5, “Die Evolution der Farben”, Reinhold Sölch, Ravensburger Buchverlag, 178 pagina’s.


Gerelateerde artikelen