Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (10)

13 maart 2024

De wetenschapper Christiaan Huygens is onder andere bekend van de ontdekking van de ring rond de planeet Saturnus en berekende tevens dat licht zich voortplant in een golfbeweging. Zijn vader gaf al snel aan dat Christiaan moest streven naar een baan als hoge ambtenaar en daarom rechten moest gaan studeren in Leiden en later in Breda.

Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (10)

Huygens gaf aan dat licht zich voortplant in een golfbeweging.

Christiaan kreeg grote belangstelling voor de net in die tijd opkomende natuurwetenschappen. Alleen al de inleiding van deze biografie en ultieme informatiebron is een indrukwekkende samenvatting van gedetailleerde beschrijvingen. Christiaan Huygens groeide uit tot één van de grootste wetenschappers in het Europa van de 17e eeuw.

De Britse auteur Hugh Aldersey-Williams beschrijft in de Nederlandse vertaling van de publicatie “Dutch Light” feiten, gebeurtenissen en bijzonderheden uit het leven en werk van Christiaan en reconstrueert aan de hand van zijn wetenschappelijke publicaties, verhandelingen, aantekeningen, opmerkingen, schetsen, brieven, instrumenten en apparaten het ontstaan van de moderne wetenschap.

Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (10) - 2 Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (10) - 3 Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (10) - 4

De wetenschappelijke publicaties van de Franse onderzoeker, filosoof en wetenschapper René Descartes (1596-1650) waren inspiratiebronnen voor Christiaan Huygens. Naar hij zelf vertelde kreeg hij als jongen van rond 16 jaar oud, het boek “Beginselen der wijsbegeerte” van Descartes in handen en las het op kritische wijze. Zijn vader verloor zijn baan na de dood van Willem II en kon daardoor voor zijn zoons niet meer voor een job als hoge ambtenaar zorgen.

Voor Christiaan viel toen de druk weg en kon hij zich volledig toeleggen op zijn studies wiskunde en natuurkunde. Deze briljante geleerde was in zijn jeugd en de jaren daarna een rustig leergierige student met een grote aanleg voor wetenschappen, sterrenkunde en wiskunde. Hij deed in 1655 zijn eerste grote vondst door de ontdekking van de maan Titan van Saturnus. Het was Christiaan Huygens die als één van de eersten een toverlantaarn maakte. Van hem zijn enkele toverlantaarnplaatjes bekend. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen