Komst van elektriciteit was een interessante gebeurtenis

13 maart 2024

Ons bezoek aan het “Museum Industriecultuur Osnabrück” en tevens een kennismaking met een deel van de interessante opstellingen van historische machines en objecten uit de beginperiode van de toepassingen van elektrische energie, was een bijzondere belevenis en tevens een leuke ervaring. Het is ook nu nog verwonderlijk dat deze machines, apparaten en hulpmiddelen bij het praktische gebruik ervan, functioneren in originele opstellingen.

Komst van elektriciteit was een interessante gebeurtenis

unbedingt modern sein. elektrizität und zeitgeist um 1900

Extra interessant werd ons bezoek aan de producten en materialen in de bescheiden museumwinkel. Voor slechts enkele euro’s kochten wij de publicatie over historische gebeurtenissen en snelle ontwikkelingen na het beschikbaar komen van elektrische energie en de start van de industrialisering. Het mooie en informatieve gebonden boek brengt op overzichtelijke wijze nagenoeg alle industrieële ontwikkelingen in beeld door reproducties van schilderijen, tekeningen en foto’s.

Ook over de durf en successen van vele personen is informatie beschikbaar. De arbeiders van toen stonden in het pak en de hoed op achter boor- en verspanende machines om hun opdrachten uit te voeren. Met artikelen als: ‘De komst van telegrafie en telefoon’, ‘AEG wil lampen verkopen’, ‘Licht lokt mensen’, ‘De bouw van elektriciteitsnetten’, ‘Elektriciteit voor medische toepassingen’ en ‘Allen wachten op het licht’ heeft de lezer een boek in handen over elektriciteit rond 1900.

ISBN 3-935226-54-8, “unbedingt modern sein. elektrizität und zeitgeist um 1900”, Rolf Spilker, Rasch Verlag, 2001, 212 pagina’s.

Museum Industriecultuur Osnabrück, Fürstnauer Weg 171, D-49090 Osnabrück, www.museumindustriekultur.de.