Een inleiding over de visuele waarneming (2)

12 maart 2024

Enkele geometrische verschillen tussen het binoculair zien en het stereoscopisch zien werden voor het eerst beschreven door de natuurkundige Charles Wheatstone. Zijn publicaties ontstonden uit de resultaten van experimenten met zijn stereoscoop. Hoofdstuk “Beweging” gaat in op het waarnemen van bewegingen in beelden en taferelen. Beschreven nachtelijke waarnemingen tijdens een bootreis rondom Zuid-Amerika in 1799 door bioloog Alexander von Humboldt werden later uitgewerkt door de Duitse fysioloog Herman Aubert als autokinetische verschijnselen.

Een inleiding over de visuele waarneming (2)

Visual perception - An Introduction

Bij het geconcentreerd aanschouwen van bepaalde vlakverdelingen treden er hevige oogtrillingen op. De lezer maakt uitgebreid kennis met dit verschijnsel. Het vakboek eindigt met een behandeling van het onderwerp “Herkenning”. De combinatie van waarneming en herkenning speelt daarbij een belangrijke rol.

Het geheim van de kamer van Ames (vernoemd naar de Amerikaanse oogspecialist Adelbert Ames) wordt daarbij uitgebreid behandeld. Ook de plaatjes op basis van de beroemde uitspraak “Ceci n’est pas une pipe” van René Magritte, enkele onmogelijke figuren en de Necker kubus komen in dit hoofdstuk in beeld. Een samenvatting, een bibliografie en een trefwoordenregister sluiten dit studieboek af.

ISBN 0-415-01043-8, “Visual perception - An Introduction”, Nicholas J. Wade en Michael Swanston, Routledge Publishers, 212 pagina’s.