Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (9)

12 maart 2024

Bekend als filosoof, politiek denker en een van de grondleggers van de stroming van de “Verlichting” was Benedictus de Spinoza (1632-1677) ook een uitstekende slijper van optische lenzen voor diverse toepassingen. Spinoza was van Joodse afkomst, maar werd toch als lid van een Joodse-gemeenschap verstoten, door onder meer zijn felle kritiek op de letterlijke uitleg van de Bijbel door zijn tijdgenoten en was ondogmatisch. Hij was een natuurfilosoof met een sterke radicale gedachtevorming.

Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (9)

Spinoza was natuurfilosoof met een sterke radicale gedachtevorming.

Zijn boeken en geschriften waren 200 jaar lang in Europa verboden vanwege zijn kritiek op de bijbel. Hij was bovendien van mening dat de macht van de staat nooit aan een enkeling gegeven mocht worden. Spinoza was een tijdgenoot van Gottfried Wilhelm Leibniz en kritische volgeling van René Descartes. In Rijnsburg (NL) staat het zogenoemde Spinozahuisje aan de Spinozalaan. Volgens documenten woonde en werkte hij daar vanaf 1661.

Hij had zich ontwikkeld als een lenzenslijper en werd geroemd om de kwaliteit ervan. Door het slijpen van lenzen voor microscopen, vergrootglazen, verrekijkers en telescopen voorzag Benedictus Spinoza zich van inkomsten. Ook bouwde hij microscopen en telescopen. De kwaliteit ervan werd geroemd door Christiaan Huygens en Gottfried Wilhelm Leibniz, die hem overigens ook bezocht in Rijnsburg, waar zij spraken over filosofische benaderingen van politieke beslissingen en over maatschappelijke onrust.

Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (9) - 2 Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (9) - 3 Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (9) - 4
Door zijn kennis over de inhoud van publicaties van Archimedes kreeg Christiaan Huygens de bijnaam “mon Archimède”.

In de uitgave van “Mosaik”, een maandelijks striptijdschrift voor kinderen en liefhebbers van stripverhalen, beleven Abrax, Brabax en Califax in het woonhuis van Christiaan Huygens een avontuur. De broertjes bevinden zich in de werkkamer van de beroemde Nederlandse geleerde en maken kennis met optische instrumenten en zijn baanbrekende aantekeningen, die de wereld van de astronomie veranderden.

Het stripboekje bevat een geïllustreerde beschrijving over het leven en werk van Huygens als wiskundige, astronoom, geleerde en instrumentmaker. Ook geeft de leergierige Brabax les in astronomie. Met deze avonturen in stripvorm brengt de uitgever het eerste nummer van een nieuwe serie spannende en educatieve stripverhalen van de leergierige kinderen. Het extra bijzondere aan dit tijdschrift is de voorzijde met het magische educatieve 3D lenticulairplaatje met alle hoofdpersonen. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen