De kleurenleer van Johann Wolfgang von Goethe (1)

13 maart 2024

In het Duitstalige boek “Die Evolution der Farben” toont auteur Reinhold Sölch de meest actuele kennis over de ontwikkeling van kleur perceptie. De inhoud van het boek gaat enerzijds over de theorie van de drie fysiologische basiskleuren en anderzijds over de nieuwe betekenis van Goethes kleurenleer. Goethe werkte meer dan 40 jaar aan zijn inleiding tot de kleurenleer.

De kleurenleer van Johann Wolfgang von Goethe (1)

De evolutie van kleuren

Volgens de berichten beschouwde Goethe zijn werkzaamheden voor zijn kleurenleer van meer belang dan zijn gehele oeuvre aan gedichten. Het verschijnen van dit boek over kleur en kleurgewaarwording, met als ondertitel “Een nieuwe kijk op Goethes kleurenleer”, valt samen met de bijzondere viering van het 250e geboortejaar van Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832).

De auteur geeft een verrassend beeld van de welhaast eeuwigdurende controverse tussen de kleurentheorie van Isaac Newton en de kleurenleer van Johann Wolfgang von Goethe. In de verhelderende inleiding maakt de lezer al direct kennis met een belangrijk doel van dit boek. Het wegnemen van vooroordelen en onbegrip voor de "Inleiding in de kleurenleer” van Goethe. Kleur is gewaarwording.

Pas in onze hersenen ontstaan de kleuren als rood, groen, geel, blauw, die wij op de buitenwereld projecteren. Zij zijn geen objectieve bestanddelen van het zichtbare licht. Dit feit wordt duidelijk bij personen, die met één oog normaal zien en met het andere oog een kleurzienstoornis hebben. (Wordt vervolgd).

ISBN 3-473-48388-5, “Die Evolution der Farben”, Reinhold Sölch, Ravensburger Buchverlag, 178 pagina’s.


Gerelateerde artikelen