Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (9)

10 april 2024

Nadat de 21-jarige Guglielmo Marconi in 1895 zijn eerste draadloze transmissie over land realiseerde, werd hij direct het ‘wonderjongetje’ van de wereld genoemd. Toen hij vervolgens soortgelijke transmissies tot stand bracht over de Atlantische Oceaan, bewees hij de wereld dat zijn radio-gerelateerde uitvindingen onmiddellijk en wijdverbreid toepassingen kregen en zorgde de jonge Marconi ervoor dat de wereld kennismaakte met innovatieve en snelle communicatietechnieken en processen.

Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (9)

Pioniers van de telegrafie

Zijn privéleven, zijn inspanningen en het karakter zijn uitgebreid beschreven in een goed gedocumenteerd, gepassioneerd en betrokken boek van een uitzonderlijke getuige: zijn vrouw Maria Cristina. Op een kleurrijke en boeiende wijze schrijft zij over de bijzondere aandacht die haar man kreeg door de succesvol uitgevoerde demonstraties en experimenten in draadloze transmissies.

Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (9) - 2 Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (9) - 3 Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (9) - 4

Voor die prestaties ontving Marconi in 1909 de gedeelde Nobelprijs voor de Natuurkunde en ontving vele prestigieuze onderscheidingen, prijzen en vereringen. Volgens zijn vrouw verloor hij nooit zijn aangeboren bescheidenheid en discretie, zelfs niet op het hoogtepunt van zijn succes. (Tesla dacht daar wel anders over). Zijn jeugd, zijn studies, zijn intuïtie, zijn eerste experimenten en dan, die grote en buitengewone uitvinding: ineens sloeg het de barrières van afstand weg die de wereld hadden verdeeld. Het werd een intens, hardwerkend, opwindend leven dat culmineerde in gedenkwaardige episodes. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-0-937832-39-4, “Marconi My Beloved”, Maria Cristina Marconi, Dante University Press, 2001, 2e druk, 425 pagina’s.


Gerelateerde artikelen