Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (10)

11 april 2024

De Franse natuurkundige Édouard Branly (1844-1940) staat bekend als een pionier van de zendtechniek en in het bijzonder in radiotechniek en draadloze telegrafie. Met onder andere Guglielmo Marconi en Alexander Popov wordt hij ook gezien als één van de uitvinders van het principe van de radio. De basis voor het realiseren van een radio-ontvanger ontdekte hij in 1890 tijdens een uitgebreid experiment met het detecteren van elektromagnetische golven.

Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (10)

Pioniers van de telegrafie

In dat jaar experimenteerde hij met metalen deeltjes van ijzercarbide in een glazen buisje met aan beide einden een elektrode voor het meten van de elektrische weerstand. Bij aanwezigheid van elektromagnetische golven kleven metalen deeltjes sterk of minder sterk aan elkaar, afhankelijk van de sterkte ervan. De veranderingen in de elektrische weerstand worden dan gemeten. Hij verbeterde daarmee het eerder ontdekte principe door Heinrich Hertz.

Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (10) - 2 Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (10) - 3 Filatelistische aandacht voor: Guglielmo Marconi (10) - 4

Het elektromagnetische veld is een maat voor de hoeveelheid straling uit de omgeving. Dit ontdekte zogenoemde coherer-effect vormde aan basis voor het principe van de detectie van radiogolven in de eerste vormen van radio-ontvangst, de coherer. Het toestel was geschikt voor het ontvangen van morseberichten. Bekend is dat het experiment van Branly ook al eerder was uitgevoerd door onder meer een Italiaanse wetenschapper. De eerste vorm van een ‘echte’ radio kwam er als de kristalontvanger.

Branly demonstreerde in 1905 de mogelijkheden van draadloze telegrafie en telefonie. Aan de École normale supérieure in Parijs studeerde hij natuurkunde en kreeg ook nog les van de beroemde Louis Pasteur. Na zijn studie kreeg hij de verantwoording als professor over meerdere leerstoelen. Hij overleed op 95-jarige leeftijd en ligt begraven op de Parijse begraafplaats Cimetière du Père-Lachaise. Op deze grote begraafplaats liggen meerdere beroemdheden begraven. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen