Horia Hulubei (1896-1972)

12 april 2024

De Roemeense kernfysicus Horia Hulubei (1896-1972) is bekend om zijn bijdragen aan de ontwikkeling van röntgenspectroscopie. Na onderwijs sloot hij in 1915 de opleiding aan de Boarding High School van Iaşi af. Vervolgens schreef hij zich in aan de Faculteit der Wetenschappen van de Universiteit van Iaşi, maar die studie werd onderbroken door de deelname van Roemenië aan de Eerste Wereldoorlog. Ingelijfd bij het leger vocht hij als tweede luitenant bij meerdere veldslagen in de zomer van 1917.

Horia Hulubei (1896-1972)

Roemeens kernfysicus Horia Hulubei droeg bij aan röntgenspectroscopie.

Generaal Henri Mathias Berthelot, hoofd van de Franse militaire missie in Roemenië, besloot een groep jonge Roemenen (waaronder Hulubei) naar Frankrijk te sturen om te trainen aan een luchtvaartschool. Na voltooiing van de training nam Hulubei deel als piloot in een gevechtsvliegtuig van het Franse leger aan het westelijk front. Ernstig gewond, werd hij onderscheiden met het Legioen van Eer.

Bij zijn terugkeer in Roemenië werkte hij een tijdje in de burgerluchtvaart en hielp hij bij het opzetten van de eerste actieve Roemeense luchtdienst, die Istanbul met Boekarest en Boedapest zou verbinden. In 1922 keerde hij terug naar zijn studie natuurkunde en scheikunde en voltooide in 1926 zijn bachelorstudie aan de Universiteit van Iaşi met magna cum laude.

Vervolgens ging hij naar Parijs voor zijn doctoraalstudie, waar hij zijn Ph.D. aan de Universiteit Sorbonne voltooide onder begeleiding van Nobelprijswinnaar Jean Perrin. Zijn proefschrift met de titel “Bijdrage aan de studie van kwantumdiffusie van röntgenstralen” werd in 1933 in Parijs verdedigd voor de examencommissie onder voorzitterschap van Nobelprijswinnaar Marie Curie. Daarna zette hij zijn onderzoek voort aan de Universiteit van Parijs, waar hij contact hield met onder meer Frédéric Joliot-Curie, Paul Langevin en Albert Einstein.


Gerelateerde artikelen