Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde (27)

25 juni 2023

Het verschijnsel van glaucoom, ook wel “groene staar” genoemd, komt bij het zien en waarnemen als een uiterst ongewenste aandoening van het oog steeds vaker voor bij de als maar ouder wordende mens. Bij glaucoom worden door een verhoging van de druk in de oogbol de zenuwcellen van het netvlies langzaam aangetast en het gezichtsvermogen sterk verminderd tot zelfs volledige blindheid zal leiden.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (27)

Het oog en oogheelkunde

Een verhoogde oogdruk is een signaal voor bijzondere aandacht, maar is niet de enige oorzaak van glaucoom. Oorzaken en behandelingen van glaucoom worden uitgebreid behandeld in het leerzame en rijk geïllustreerde boek “Glaukom”. De auteur en medicus Josef Flammer heeft met enkele medewerkers alle vormen en gevolgen van glaucoom uitgewerkt en voorzien van praktische tips, voorbeelden van behandelingen en mogelijkheden van preventie.

Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (27) - 2 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (27) - 3 Filatelistische aandacht voor: Het oog en oogheelkunde  (27) - 4

Onbehandelde glaucoom zal in bijna alle gevallen leiden tot blindheid en daarom is een periodieke controle van de oogdruk gewenst. Er zijn helaas vormen van de oogaandoening glaucoom waarbij de oogdruk ogenschijnlijk normaal is, maar toch tot karakteristieke aantasting van de gezichtszenuw zal leiden. De ziekte treedt meestal na het veertigste levensjaar op en verloopt in het algemeen sluipend. Het centrale zien blijft daarbij lang intact. Behandeling is mogelijk met moderne geneesmiddelen en als dat niet helpt door een operatie. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen