Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (12)

20 augustus 2023

Het boek Farbe neemt de lezers mee op een kleurige ontdekkingsreis door de wereld van de kunst. De samensteller bespreekt verschillende kleurmaterialen en schildertechnieken vanaf de historie tot en met de pop-art en informeert over de karakteristieke kleurpaletten van vele beroemde schilders. Het boek is opgezet voor het gebruik door kinderen en geeft de wetenswaardigheden, de feiten en de achtergronden op basis van de begrippen zien, verbazen en kennis.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (12)

Johann Wolfgang von Goethe

Het uiterst informatieve en gezellige boek bevat zeer veel kleurrijke afbeeldingen om de onderwerpen aanschouwelijk te maken. De auteur geeft in het eerste hoofdstuk een uitleg over het fenomeen kleur, een aantal eigenschappen ervan en een aantal voorbeelden van beroemde kleurdeskundigen. Leerzaam is het gebruik van kleur in vroegere Egyptische en Romeinse schilderkunst en het gebruik van goud in kunstzinnige voorstellingen.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (12) - 2 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (12) - 3 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (12) - 4

De techniek van het maken van fresco’s en het gebruik van licht in de kunst zijn op leerzame wijze behandeld. Natuurlijk geeft het boek een beeld over het werk en uitvindingen van Leonardo da Vinci. Andere hoofdstukken zijn “Restaureren van Kleur”, “Kleur en Ruimte”, “Licht en Schaduw” en “Rococo decoraties”. Ook de invloed van het schilderen van licht en het eindresultaat op het schilderstuk zijn perfect besproken.

De kleurenleer van Goethe en die van andere wetenschappers geven elk op een specifieke wijze het spel van de ordening van kleuren weer. Het geheel is zeer leerzaam en inspirerend. ISBN 978 3 8369 5550 8, “Farbe”, Alison Cole, Gerstenberg Verlag, 2007, 64 pagina’s. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen