Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (13)

20 augustus 2023

Van het succesvolle studieboek “Farben”, tevens inspiratiebron voor deskundigen in de wereld van kleur en toepassingen, is een uitgebreidere druk verschenen. In het studieboek geeft de auteur een praktische inleiding over het fenomeen kleur en gaat daarbij uit van een eenvoudige benadering van onze zintuiglijke ervaringen en experimenten met kleur.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (13)

Johann Wolfgang von Goethe

Zo bespreekt hij stap voor stap de theorie van kleur vanaf de regenboog, via achtergronden en opbouw van kleurencirkels van Johann Wolfgang von Goethe, Rudolf Steiner en die van Harald Küppers. Daarna verklaart hij duidelijk en aanschouwelijk de grondkleuren en de additieve en subtractieve menging ervan. De auteur beschrijft het ontstaan van de kleuren.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (13) - 2 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (13) - 3 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (13) - 4

Het zien en waarnemen van kleuren is overigens sterk afhankelijk van persoonlijke kennis en ervaring. Dankzij de uiterst praktische benadering heeft de lezer en gebruiker van het boek een unieke mogelijkheid om al spelend met kleuren alles te weten te komen over de kleurwaarneming. Kleur is daarna meer dan een natuurkundig verschijnsel en een bepaalde golflengte van zichtbaar licht in het elektromagnetische spectrum.

De pedagogische benadering van kleur is ontstaan vanuit een jarenlange ervaring als docent aan instituten en universiteiten. De auteur geeft lezingen, voordrachten en cursussen op het gebied van kleur en maakt daarbij onder andere gebruik van de leer en methode van Rudolf Steiner en Hugo Kükelhaus. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen