Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (14)

26 augustus 2023

Ook de kleurentheorie volgens Goethe staat op het programma. Door zijn benadering slaat hij een brug tussen psychologie en mythologie van kleur en bespreekt hij de samenhang ervan. In het hoofdstuk Donker en Licht geeft de auteur een beeld van ervaringen vanuit een donkere ruimte en de beleving bij het zien van een speldenprik aan licht.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (14)

Johann Wolfgang von Goethe

Voor de mens heeft het donker een mysterieuze betekenis. Goethe gaf in zijn theorie aan dat de kleuren niet alleen ontstaan vanuit het licht, maar ook vanuit het donker. De auteur bespreekt in grote lijnen de theorie van Goethes kleurenleer. Verrassend is de behandeling van het zien van kleuren op de grenzen van het licht en donker.

Ook de kleurverandering van het licht in troebel water is boeiend om te weten. Met prisma’s is het leuk en leerzaam om te experimenteren, waarbij de kleur groen een centrale rol speelt tussen licht en donker. Op uitgebreide wijze behandelt de auteur een geliefde vorm om de totaliteit van kleuren voor te stellen, en wel door een kleurencirkel.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (14) - 2 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (14) - 3 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (14) - 4

In volgende hoofdstukken geeft hij een beeld over de drie basiskleuren en de achtergronden van licht- en pigmentmengingen. Ook zijn een aantal specifieke eigenschappen van licht en kleur besproken en geeft hij een enthousiaste benadering van de keuze van de schilder Van Gogh voor bepaalde kleuren in bepaalde voorstellingen.

Natuurlijk staan ook kleurmeditatie en visualisering als onderwerpen in het boek en krijgt de lezer een indruk over de kracht en het gebruik van kleuren in het dagelijkse gewone en geestesleven. Een compacte literatuurlijst sluit dit leerzame en rijk geïllustreerde studieboek af. ISBN 978 3 03800 366 3, “Farben”, Ueli Seiler-Hugova, AT Verlag, 2007, 135 pagina’s. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen