Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (7)

15 augustus 2023

Compact zijn de behandelingen van kleursystemen, het functioneren van het oog, de driekleurentheorie, blinde vlek, kleurzinstoornis en optische illusies. Uniek is het plaatje van J.W. von Goethe uit de in 1810 gepresenteerde Kleurenleer. In het hoofdstuk “Kleur, Ruimte en Intelligentie van de Waarneming” wordt het duidelijk dat wij vaak op een verkeerd been worden gezet bij het waarnemen van kleuren.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (7)

Johann Wolfgang von Goethe

Daarna is er aandacht voor het fenomeen van synesthesie. In de synesthesie wordt onderzocht welke relatie er is tussen zintuigelijke waarneming en het verschijnsel dat men bij het lezen van letters en cijfers kleuren kan ervaren. Sommigen kunnen muziek koppelen aan kleur.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (7) - 2 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (7) - 3 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (7) - 4

De auteur bespreekt bijzonderheden bij aanwezigheid van een sterke synesthesie, een zwakke synesthesie en een poëtische synesthesie. Daarna is er aandacht voor de invloed van licht op de mens in het dagelijks leven, de emotionele werking die uitgaat van kleur en de symboliek en culturele betekenis van kleuren.

Het zeer interessante boek, dat zeker ook als studieboek kan dienen, eindigt met de onderwerpen “Kleur en persoonlijkheid”, “Kleurenharmonie” en “Ontwerpen met kleur in alledaagse situaties en in scheppende kunst”. Het slot gaat over de magie van het licht en zijn kleuren. Het machtig mooie boek sluit af met een uitgebreid literatuuroverzicht en een gedetailleerd trefwoordenregister. ISBN 978-3-89678-769-9, “Das Buch der Farben”, Max J. Kobbert, Primus Verlag, 2011, 240 pagina’s. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen