Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (8)

22 mei 2022

Eind 1571 wordt in een ongewoon gezin, met een tante die heks is en een vader die huursoldaat is, de kleine Johannes Kepler geboren. Het is een zwaarmoedig kind, dat later een modelleerling zou worden. Johannes Kepler (1571-1630) bedrijft naar eigen zeggen “nieuwe astronomie, gebaseerd op oorzaak en gevolg, of als de natuurkunde van de hemel”. Hij ontdekte onder andere dat planeten in ellipsen om de zon draaien.

Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (8)

In “Astronomia Nova” publiceerde Kepler in 1609 zijn eerste twee wetten.

Ellipsvormige banen gaan in tegen de toenmalige gedachte dat het heelal volmaakt en rond is. In zijn tijd is die ontdekking daarom controversieel. De geniale Kepler wordt niet goed begrepen. In deel 20 van de leerzame en educatieve serie “Wetenschappelijke Biografie” geeft de auteur op een onderhoudende en spannende wijze een gedetailleerd beeld over het werk van Kepler en vooral over zijn bewogen leven in een vreemde en misdadige wereld.

Kepler moet zijn tijd, geld en kennis gebruiken om zijn moeder vrij te pleiten van hekserij. Kepler’s persoonlijkheid is fascinerend en komt op opmerkelijke wijze tot uiting in zijn omvangrijke wetenschappelijke oeuvre. De wereld wordt geteisterd door godsdienstoorlogen en elk moment dat de lezers zich verdiepen in gebeurtenissen van zijn dagelijkse leven, ervaren zij zijn hartstocht voor de klassieke cultuur en het wetenschappelijk onderzoek. Ook zijn minachting voor de onwetendheid en de bekrompenheid van geest die verborgen gaan achter de schijnzekerheden van degenen die hun zekerheden niet willen toetsen aan de werkelijkheid komt op een bijzondere fascinerende wijze in beeld.

Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (8) - 2 Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (8) - 3 Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (8) - 4

Oorsprong van de Wetten van Kepler
Het jaar 1600 is belangrijk voor onze geschiedenis van de astronomie. In dat jaar ontmoet de nog jonge Kepler de oudere Deense astronoom Tycho Brahe (1546-1601) en wordt aangesteld als zijn assistent en kon beschikken over de schat aan experimentele data van Brahe. In de jaren die volgden ontwikkelde hij de drie naar hem genoemde “Wetten van Kepler”. In “Astronomia Nova” publiceerde Kepler in 1609 de eerste twee wetten: “De Ellipsbanenwet” en “De Perkenwet”. De derde wet “De Harmonische wet” werd gepubliceerd in 1619 in “Harmonice Mundi”. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen