Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (9)

23 mei 2022

De auteur is sterk geboeid geraakt in het werk van Kepler. Zij noemt Kepler in het boek dan ook “een reusachtige genie”. Als jong wiskundeleraar in Graz ontwerpt Kepler in 1595 een meetkundig model van het universum dat gebaseerd is op de regelmatige veelvlakken van Plato en hij schrijft zijn eerste boek “Mysterium”. Voor wiskundigen en astronomen een uitgelezen kans om alles te weten over de wetenschapper Johannes Kepler.

Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (9)

Kepler bestudeert in 1603 de leer van de optica.

In 1600 verliest Kepler echter zijn baan en zoekt hij hulp bij Tycho Brahe, wiskundige aan het hof van Praag. Hij wordt assistent van Brahe, volgt hem daarna op en begint een briljante carrière als astronoom. Pikant detail is dat Kepler en Brahe een aantal malen het niet met elkaar eens waren. De auteur vertelt over de ontmoetingen en de samenwerking. Verschillende publicaties van Kepler laten zien hoe vasthoudend en hoe modern hij was.

Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (9) - 2 Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (9) - 3 Filatelistische aandacht voor: Johannes Kepler (9) - 4

Om de onzekerheid van zijn bevindingen te verminderen, bestudeert Kepler in 1603 de leer van de optica, werkt de theorie van het netvliesbeeld uit, en noemt de fundamentele punten in de optica en van de beweging van de sterren “brandpunten”. Het geheel is een fascinerend leerzame uitgave voor studenten, docenten en vele liefhebbers. ISBN 978 90 8571 127 8, “Kepler - Astronoom op zoek naar Harmonie”, Anna Maria Lombardi, Uitgever Veen Magazines, 2007, 159 pagina’s.

Wiskunde en Astronomie
De theoretische onderbouwing van de op experimenten gebaseerde wetten van Kepler en Galilei werd geleverd door de Engelse wetenschapper Sir Isaac Newton (1642-1727) met zijn theorie over zwaartekracht. Isaac Newton publiceerde deze theorie in 1687 in zijn unieke hoofdwerk "Philisophia Naturalis Principia Mathematica". De uitgave bespreekt de theorie van de zwaartekracht en gaat in een volgende paragraaf uitgebreid in op de drie wetten van Kepler aan de hand van Newton’s zwaartekrachtwet. De experimentele uitgave is waardevol voor wiskundigen met interesse in achtergronden van wiskunde en astronomie. In de postzegelcollectie Johannes Kepler is er ook aandacht voor een aantal van de tijdgenoten en voor wetenschappers, die in hun onderzoeksresultaten ook gebruik gemaakt hebben van de informatie in het erfgoed van Johannes Kepler.


Gerelateerde artikelen