Een visueel spel met kleuren prikkelt onze waarnemingen (1)

26 mei 2022

Met de interactieve en kleurrijke expositie “Farbe ist Programm” (deel 1) presenteert de Bundeskunsthalle in Bonn voor de eerste maal een kunstexpositie, die volledig werd bedacht, ontwikkeld en opgebouwd door het complete museumteam van conservatoren. Hun verschillende aandachts- en onderzoeksgebieden resulteerde in een kleurrijk caleidoscopische essay. De grote expositie blijft tot en met 7 augustus 2022 te bezoeken en te beleven. Gelijktijdig verscheen bij deze zeer interessante expositie een bijzonder model van een catalogus in een kartonnen schuifverpakking.

Een visueel spel met kleuren prikkelt onze waarnemingen (1)

Farbe ist Programm

Linksboven op de titelzijde van de catalogus is net zichtbaar een dopje van een schroefbaar buisje, dat de bladzijden van de catalogus bij elkaar houdt. Het zijn daarmee (iets onhandige) draaibare bladzijden geworden. In het kleurenkunstproject zijn werken van 45 internationaal bekende kunstenaars opgenomen. In de werken is natuurlijk een relatie tot kleur en kleurgebruik zichtbaar.

Bij elk afgebeeld werk of installatie is een korte toelichting gegeven over de kunstenaar en is een bepaald onderwerp uit het toepassen van kleur of de betekenis van kleur behandeld. Ook zijn diverse hoogtepunten uit de geschiedenis van kleur en kleurgebruik in beeld gebracht, zoals de beroemde publicatie “Zur Farbenlehre”, die Johann Wolfgang von Goethe in 1810 publiceerde en werken van onder andere Josef Albers, Wilhelm Oswald, Philipp Otto Runge Sophie Calle, Rudolf Steiner, Geneviève Claisse, Sophie Taeuber-Arp en Antje Majewski en velen meer. (Wordt vervolgd).

Een visueel spel met kleuren prikkelt onze waarnemingen (1) - 2

ISBN 978-3-903439-04-7, “Farbe ist Programm”, Kolja Reichert en Liam Gillick, Verlag für moderne Kunst, 2022, 116 pagina’s, € 28.

Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Helmut-Kohl-Allee 4, 53113 Bonn, www.bundeskunsthalle.de.


Gerelateerde artikelen