Een extreem groeipotentieel voor optische technologieën (1)

2 juni 2022

Van het omvangrijke studie- en praktijkboek “Optiktechnologie” verscheen onlangs de uitgebreidere 3e oplage. Door de vele moderne en vooral innovatieve toevoegingen aan de complete onderzoek-, productie- en toepassingsgebieden waren bewerking en aanvulling van de vorige uitgave noodzakelijk om weer aan te sluiten op vragen uit de praktijk.

Een extreem groeipotentieel voor optische technologieën (1)

Optiktechnologie

In het voorwoord beschrijft de auteur een compacte geschiedenis over de ontwikkelingen van de technologie en in het bijzonder over de samenhang met de komst en opbouw van de optische technologie en industrie. Een fascinerend aspect van de optische technologie zijn eisen en nauwkeurigheden die in het bewerkingsproces moeten of kunnen worden bereikt.

Zelfs in het verleden waren Romeinen en Vikingen in staat om glazen oppervlakken te polijsten met een ruwheid kleiner dan een micrometer, wat voor geen enkel ander handwerkproces mogelijk was. In het huidige productieproces kunnen optische materialen met behulp van zeer gespecialiseerde processen veel nauwkeuriger worden vervaardigd.

Een verscheidenheid aan interessante ontwikkelingen in de afgelopen eeuw hebben opticatechnologie tot een transversale technologie gemaakt die nu zeer complex is en verbonden is met een fors aantal specialistische disciplines, met name elektronica, informatietechnologie en meettechnologie. Opticatechnologie wordt ook wel beschouwd als een zogenaamde sleuteltechnologie voor de 21e eeuw, waarvoor een enorm groeipotentieel wordt voorspeld.

Het leerboek richt zich op het aanleren van de basistheorie en toepassingen van klassieke en moderne optische productie. Daarnaast worden belangrijke processen voor de productie van de optische componenten en systemen in detail besproken en zijn praktische tips gegeven, die gebaseerd zijn op jarenlange persoonlijke professionele ervaring en de onderzochte kennis van vele experts. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-446-45850-5, “Optiktechnologie”, Jens Bliedtner, Carl Hanser Verlag, 2022, 3e druk, 777 pagina’s, € 49,99.


Gerelateerde artikelen