Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (13)

25 september 2025

Op de 200e verjaardag van de geboortedag van wetenschapper Louis Pasteur, grondlegger van de moderne microbiologie, verscheen bij de Roemeense Post een postzegelblok met een portret van Louis Pasteur. Hiermee droeg Romfilatelia aan hem een postzegeluitgave op, die in omloop kwam op donderdag 8 december 2022. Deze uitgave getiteld “Louis Pasteur”, 200 jaar na zijn geboorte, bestaat onder andere uit een postzegel met de nominale waarde van Lei 10 en een eerste dagomslag - FDC. Louis Pasteur, scheikundige en bacterioloog, de grondlegger van de microbiologie, werd geboren op 27 december 1822 in Dole, in de Jura, een klein dorpje in Frankrijk.

Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (13)

Pioniers in de geneeskunde

Tijdens de studie aan het Arbois College ontdekte hij zijn talent voor schilderen. Hij verhuisde naar Parijs, maar keerde al snel terug naar Arbois, teleurgesteld door zijn artistieke ervaring in de Franse hoofdstad, behaalde zijn baccalaureaat (in 1840) en vervolgens, na een eerste poging in 1842, zijn baccalaureaat in wiskundige wetenschappen. Vervolgens werd hij in 1843 toegelaten tot de Ecole Normale Supérieure in Parijs, waar hij in 1847 afstudeerde, nadat hij twee scripties had verdedigd, één in de scheikunde en één in de natuurkunde. In 1846 werd hij benoemd tot leraar natuurkunde aan het Lycée de Tournon (Ardeche), maar bleef ook verbonden aan de École Normale Supérieure.

Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (13) - 2 Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (13) - 3 Filatelistische aandacht voor: Louis Pasteur (13) - 4

In 1848 werd hij benoemd tot leraar natuurkunde aan de middelbare school van Dijon en later dat jaar aanvaardde hij de functie van hoogleraar scheikunde aan de Universiteit van Straatsburg. Vanaf 1854 was hij hoogleraar en decaan van de Faculteit Scheikunde van de Universiteit van Lille. In 1856 raakte Pasteur geïnteresseerd in de fermentatie van producten zoals wijn en bier en presenteerde hij een manier om bederf te voorkomen door “pasteurisatie”. Door de wijn te verwarmen tot 50 graden Celsius worden micro-organismen gedood om te voorkomen dat wijn zal bederven. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen