Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (3)

26 februari 2021

Een bezoek aan het Alhambra is voor elke liefhebber van kunst van Escher een aanbeveling. Bij de tentoonstelling “Escher op reis”, in het moderne gebouw van het Fries Museum in de culturele hoofdstad van Europa 2018, was er ruime aandacht voor nieuwsgierige jongeren en groepen van jongeren verbonden aan alle soorten scholen en verenigingen.

Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (3)

Maurits Cornelis Escher op postzegels

Naast de speciale rondleidingen langs kunstwerken van Maurits Cornelis Escher was er een leuke brochure beschikbaar, waarmee jonge bezoekers de expositie gestuurd bezochten, beleefden en er veel van leerden. De expositie was verdeeld over zeven in elkaar overlopende zalen en bevatte tevens een nagebouwde werkkamer van Maurits Escher.

Met “persoonlijke” teksten van Escher kregen de bezoekers een inleiding en vragen over het specifieke thema in de betreffende zaal, een aantal afbeeldingen van zijn werken en vooral opdrachten om ter plaatse uit te voeren. De eerste vraag ging al meteen over het zelfportret van Escher. De tweede ging over zijn jeugd en het maken van een linoleumsnede.

Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (3) - 4
Met onmogelijke figuren en geometrische vlakverdelingen.

In zaal drie vertelde hij over zijn voorkeur om kunstenaar te worden en maakten bezoekers kennis met vlakverdelingen en symmetrie. Zaal vier liet zien hoe Escher genoot van het Italiaanse landschap en de vergezichten op dorpen. In 1924 trouwde hij Jetta. Bij zaal vijf was de Escherstudio ingericht waar je een selfie kon maken met een weerspiegelende bol.

Het digitale plaatje werd verstuurd naar het opgegeven emailadres. In zaal 5 genoten bezoekers van fascinerende landschappen en dorpsgezichten. Zaal zes liet tekeningen, prenten en schetsen zien, die Escher in Rome tekende. In zaal zeven hingen zijn meest beroemde werken, waaronder het begoochelde beeldspel van de “Metamorphose”. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen