Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (10)

22 maart 2024

Veelzijdig wetenschapper, onderzoeker, uitvinder en staatsman Benjamin Franklin werd geboren in de Amerikaanse stad Boston. Hij is voor velen een voorbeeld van nijverheid en eerlijkheid. Zijn eerste werk deed hij als boekdrukker. Om zich verder te bekwamen in het boekdrukkersvak verbleef hij een tijdje in Engeland. Na terugkeer in Amerika begint hij in 1728 een boekdrukkerij in Philadelphia.

Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (10)

Geschiedenis elektrische energie

Binnen de wetenschap is hij vooral bekend geworden door zijn publicaties over elektriciteit en experiment met een vlieger tijdens een onweersbui en de bliksem, een vorm van elektriciteit met een positieve en negatieve lading. Het experiment is omstreden. Benjamin Franklin interesseerde zich voor wiskundige puzzels zoals magische vier-kanten. Hij heeft er vele ontworpen.

Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (10) - 2 Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (10) - 3 Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (10) - 4

Zijn leven en werk is een boeiende inspiratiebron voor alle postzegelverzamelaars. Nikola Tesla was ook bekend met telegrafie. Het principe van de radio werd door hem in 1894 gedemonstreerd en hij onderzocht het spectrum van radiogolven. De Italiaanse uitvinder Guglielmo Marconi (1874-1937) demonstreerde zijn bevindingen uit studie en onderzoek over de mogelijkheden van draadloze telegrafie enkele jaren daarna. Nikola Tesla vond de toekenning van een Nobelprijs aan Marconi in 1909 voor zijn bijdrage aan de komst van draadloze telegrafie onterecht. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen