Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (9)

21 maart 2024

De strijd om de stroom in een vorm van gelijkstroom of wisselstroom was begonnen. Tesla hield voordrachten, zet zich in voor voorlichting en demonstraties om het publiek te informeren en komt al snel in het vizier van George Westinghouse. Hij gelooft heilig in de keuze voor het gebruik van wisselstroom in de productie en transport van elektriciteit. Ondernemer, ingenieur en uitvinder George Westinghouse koos enige jaren daarvoor voor fabricage en verkoop van apparaten, toestellen en bijbehorende hulpmiddelen voor de elektriciteitsproductie en het gebruik van elektriciteit in een schat aan toepassingen.

Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (9)

Geschiedenis elektrische energie

Hij kocht vele patenten om zijn productie te kunnen maken. Anders dan Edison geloofde Westinghouse in een toekomst voor de wisselstroom. Tesla trad in dienst en liet zijn patenten gebruiken in ruil voor een aantrekkelijke licentievergoeding. De oplettende verzamelaar van Tesla-postzegels weet eigenlijk nu al hoe deze deal zal aflopen. Westinghouse verdiende bakken met geld, Edison verzon de meest gekke tegenwerkingen en schokkende berichten over het gevaar van het toepassen van wissel-stroom en begon een grote lastercampagne tegen wisselstroom.

Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (9) - 2 Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (9) - 3 Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (9) - 4

Het lukte Edison niet om het succes van Westinghouse en Tesla te verstoren. In 1893 was Tesla actief voor het uitvoeren van een opdracht om de verlichting te verzorgen op het terrein en in de gebouwen van de wereldtentoonstelling in Chicago. Tijdens de expo gaf Tesla demonstraties met elektrostatische ontladingen en goochelde hij met de lichtverschijnselen tijdens de ontladingen via zijn lichaam. Door dit natuurkundige fenomeen is er voor de postzegelverzamelaar een relatie tot de experimenten van Benjamin Franklin (1706-1790) te zien. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen