Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (8)

20 maart 2024

Door als postzegelverzamelaar zich ook te verdiepen in het leven en werk van de gekozen persoon, krijgt de thematische postzegelcollectie een extra diepgang en waarde voor de verzamelaar en geïnteresseerde familieleden, vrienden, kennissen en vele andere verzamelaars. Er ontstaat tevens een bepaalde nieuwsgierigheid om kennis te krijgen over feiten en gebeurtenissen in het leven van de gekozen persoon en over zijn of haar bijdragen aan ontwikkelingen en innovaties in het werk- en aandachtsgebied van de betreffende persoon.

Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (8)

Geschiedenis elektrische energie

Bij Tesla is er sprake van heel boeiende perioden in een leven vol hoogtepunten, successen en rijkdom. Maar helaas zijn er ook heel veel dieptepunten te constateren. Van de mede-eigenaren van zijn firma kreeg hij geen opdracht om wisselstroomsystemen voor een vragende markt te produceren, maar moest hij gedwongen innovatieve apparaten voor straat- en fabrieksverlichting ontwerpen en construeren. Tesla ontwierp de booglamp en verwierf ook nu weer meerdere patenten op producten en systemen.

Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (8) - 2 Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (8) - 3 Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (8) - 4

Na het vervullen van zijn opdrachten werd hij door de investoren uit zijn firma gezet en kreeg ook geen afkoopsom. Hij stond met “lege” handen op straat en moest een baan als wegwerker accepteren om geld te ontvangen voor een eenvoudig bestaan. Totdat dit nieuwe noodlot in het voorjaar van 1887 een onverwachte wending krijgt. De voorman van de werkploeg kwam op de hoogte van de kennis, kunde en het bestaan van de “wondermotor” van Tesla en organiseerde een ontmoeting met Alfred K. Brown, directeur van Western Union Telegraph Company.

Zijn interesse om Tesla in dienst te nemen is puur zakelijk ingegeven vanwege een efficiëntere en betrouwbare stroomvoorziening voor de telegrafie-installaties en het over grotere afstanden transporteren van elektrische energie. Juist in de directe omgeving van de vestiging van Edison’s bedrijf in New York betrok het telegrafiebedrijf een bedrijfs- en onderzoeksruimte. Eindelijk kon Tesla zijn wisselstroommachines vorm en inhoud geven en starten met de productie. Hij maakt gebruik van zijn patenten voor de nodigde onderdelen en verbeteringen voor de productie van moderne apparaten. (Wordt vervolgd).
Bron: GEO EPOCHE nr. 105.


Gerelateerde artikelen