De ontdekking van kijkkasten (2)

18 maart 2024

De kijkkasten werden ook in zalen en theaters gebruikt om de kijkers te vermaken. De makers van de prenten speelden ook in op de actualiteit van het dagelijks gebeuren, zoals op de aardbeving in Lissabon of de enorme band in Moskou. Het opvouwbare perspectief speelde een belangrijke rol in de kijkdozen. De illusie in zakformaat werd deze vorm van het opvouwbare perspectief genoemd.

De ontdekking van kijkkasten (2)

Der Guckkasten

Het boek geeft een uitgebreid beeld van de historische ontwikkeling ervan. Ook de voorstelling op een transparante folie speelde een interessante rol in de dagelijkse presentaties van de kijkdozen. Zowel het licht van de zon als kunstlicht werden gebruikt om de voorstellingen een realistische uitstraling te geven. De Laterna Magica is daar een bijzondere ontwikkeling van.

Het boek sluit af met een artikel van Werner Nekes over de ontdekking en de geschiedenis van de Camera Obscura. Een overzicht van de meest bekende opvouwbare perspectieven, een bronvermelding, een verklaring van de afbeeldingen in het boek en een trefwoorden- en namenregister maken het goed verzorgde gebonden boek compleet.

ISBN 3-9803451-2-2, “Der Guckkasten”, Georg Füsslin, Werner Nekes, e.a., Fusslin Verlag, 119 pagina’s.