Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (38)

29 juni 2024

Het optische verschijnsel van camouflage is waarschijnlijk al honderden miljoenen jaren op een natuurlijke biologische wijze in gebruik in de flora en fauna. De mens maakt van dit fenomeen dankbaar gebruik om anderen om de tuin te leiden of op het verkeerde been te zetten. Ook gebruikt de mens of sommige dieren camouflage om anderen of andere dieren af te schrikken. Veel camouflage doet dienst tijdens onze visuele waarneming en wordt daardoor effectief voor afleiding of visueel bedrog. Camouflage van militaire kleding, voertuigen en andere uitrustingen zorgt voor een misleiding van de tegenstanders.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (38)

Camouflage & Gezichtsbedrog

“Dazzled and Deceived” onderzoekt de invloed van nabootsing en camouflage op kunst, literatuur, militaire tactieken en medische zorg in de 20e eeuw en belicht de invloed ervan op het dagelijks leven. Indrukwekkend zijn de voorbeelden van de vlekken op vleugels van vlinders. Het nabootsen van grote en sterke dieren is de boodschap van vele vlindervleugels. Complete spoorwegen werden zogenaamd aangelegd in de woestijn om de vijand te misleiden. In het compacte boek geeft de auteur voorbeelden van geslaagde misleidingen in zowel oorlogs- als in vredestijd.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (38) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (38) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (38) - 4

Lezers zien voorbeelden van bekende en succesvolle misleidingen uit de dagelijkse praktijk en maken kennis met unieke fenomenen uit de natuur of vanuit menselijke creaties. Camouflage zorgt al eeuwen voor bedrieglijke echtheid. ISBN 978-0-300-17896-8, “Dazzled and Deceived: Mimicry and Camouflage”, Peter Forbes, Yale University Press, 2011, 283 pagina’s. Ook ontwerpers van postzegels hebben ontdekt dat de kunst en techniek van camouflage een interessant onderwerp is voor het verwerken van voorbeelden op postzegels.(Wordt vervolgd).