Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (39)

30 juni 2024

Het onzichtbaar maken van oorlogsschepen tegen aanvallen door de vijand heeft in de periode van de eerste wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld bij het beschermen van de vloot. Natuurlijk wisten kapiteins van de schepen dat een totale onzichtbaarheid niet mogelijk was. Er werd gezocht naar een methode om de vijand te water visueel te bedriegen. En dat lukte dankzij een vinding van de Britse luitenant-commandant Norman Wilkinson. Hij bedacht een unieke verfmethode.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (39)

Camouflage & Gezichtsbedrog

Britse en Amerikaanse schepen werden van voor- tot achtersteven geverfd in bonte kleuren en rare patronen. Zelfs schoorstenen, kanonnen, masten en reddingsboten werden ook geverfd in deze heftige voor alle vijanden verblindende en verwarrende patronen. Verbazingwekkende en fascinerende visuele patronen en felle kleuren zorgden bij waarnemingen vanuit duikboten voor verwarring over snelheid en vaarrichting van de schepen.

Aan het einde van de oorlog waren er meer dan 3000 schepen op deze wijze voorzien van betoverende ontwerpen. Auteur Chris Barton en ontwerper Victo Ngai brengen op boeiende wijze de gedachtenvorming, de experimenten, het uitwerken van resultaten en het ontstaan van deze spectaculaire beeldtechniek van camouflage met een zeer praktische waarde. Alle stappen van het vormingsproces zijn op fascinerende wijze toegelicht. (Wordt vervolgd).

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (39) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (39) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (39) - 4

ISBN 978-1-5124-1014-3, “Dazzle Ships”, Chris Barton en Victo Ngai, Millbrook Press, 2017, 36 pagina’s.

Voor verzamelaars van postzegels met het onderwerp optisch bedrog zijn er tientallen filatelistische uitgaven beschikbaar.