Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (42)

3 juli 2024

Het gebied wegmoffelen door camouflage is een van de mogelijkheden. In de fotobijlage van het boek zijn meerdere voorbeelden gegeven. Het verzamelbegrip 'tussen schijn en werkelijkheid' is de rode draad in ontwerpen waarin kunstenaars hun expertise gebruiken om illusie-ontwerpen te ontwikkelen, zoals gevlekte camouflagepatronen, achtergrondachtige dummy’s en nachtelijke lichtinstallaties en konden ook camouflage toepassen.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (42)

Camouflage & Gezichtsbedrog

In de studie onderzocht de auteur ook het samenspel tussen kunst en oorlog aan de hand van voorbeelden van de werken van de Londense salonschilder Solomon J. Solomon. Hij publiceerde kort na 1918 zijn publicatie “Strategische Camouflage”. Er functioneerde in Londen zelfs een “Camouflage School” en hij had een goede naam als kunstenaar.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (42) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (42) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (42) - 4

Het boek gaat uitvoerig in op zijn betekenis voor de functie van camouflage. Ook het camoufleren van complete landschappen is besproken. De bijdragen vanuit het instituut New Bauhaus in Chicago, onder leiding van László Moholy-Nagy zijn besproken in het derde hoofdstuk. Het boek gaat niet alleen over het heronderhandelen over de sociale rol van kunst, maar ook over een nieuw perspectief op landschappen vanuit een luchtperspectief en over de vraag hoe perceptie visueel kan worden bedrogen. Een literatuuroverzicht sluit dit uitstekende lees-, studie- en referentieboek af. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-11-065223-9, “Camouflage”, Hannah Wiemer, Walter de Gruyter Verlag, 2020, 304 pagina’s.