Filatelistische aandacht voor: Radio-Beeld-Geluid-PC (7)

30 december 2023

Het grootste deel van het leven en werk van de Tsjechische wetenschapper en neuroloog Jan Evangelista Purkinje (1787-1869) stond in dienst van de wetenschap en het onderzoek naar de achtergronden van onze visuele waarneming. Met zijn methode van aanpak en zijn veelzijdige gedrevenheid als medisch specialist was hij een pionier voor de ontwikkeling en de betekenis van de neurowetenschap als erkend vakgebied in de Tsjechisch-Duitse wetenschap in de 19e eeuw.

Filatelistische aandacht voor: Radio-Beeld-Geluid-PC (7)

Een aantal ontdekte visuele verschijnselen dragen zijn naam.

Op zijn naam staan een reeks van invloedrijke ontdekkingen. De belangrijkste bijdragen aan de wetenschap lagen echter op het gebied van de visuele perceptie en de invloed ervan op de psychologische benadering van zien en waarnemen. In het boek geven de auteurs een overzicht van zijn interessante bijdragen, zijn kijk op het belang van verschillende rakende vakgebieden en laten de historische feiten herleven.

Filatelistische aandacht voor: Radio-Beeld-Geluid-PC (7) - 2 Filatelistische aandacht voor: Radio-Beeld-Geluid-PC (7) - 3 Filatelistische aandacht voor: Radio-Beeld-Geluid-PC (7) - 4

Op de voorzijde van het boek is een optisch fenomeen met concentrische cirkels afgebeeld. Naast het zichtbare bewegingseffect bevat de afbeelding bij nadere beoordeling een plaatje van Purkinje. Hij stond in de internationale wetenschap en bij zijn studenten als hoogleraar hoog aangeschreven. Zijn dissertatie “Bijdragen over het zien in subjectieve zin” (1819) werd in de Duitse taal gepubliceerd en in 1823 verscheen een uitgebreidere versie ervan.

Een aantal ontdekte visuele verschijnselen dragen zijn naam, zoals de Purkinje-boom (een stelsel van kleine bloedvaten in het netvlies), de Purkinje-beelden (reflecties van het vlammetje van kaarsen door de structuur van het oog) en het bekende Purkinje-effect. Van het werk van Goethe en zijn kleurenleer was Purkinje volledig op de hoogte. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen