Filatelistische aandacht voor: Radio-Beeld-Geluid-PC (8)

31 december 2023

De intensiteit van een kleur neemt af bij een verminderde helderheid van de ruimte of omgeving waarin de kleurvlakken of gekleurde objecten zich bevinden. In het bijna donker zullen wij de kleuren slechts herkennen in een bepaalde intensiteit van een zwart-wit verhouding. Bij een experiment met een rood en een blauw gekleurd object, zal het blauwe object duidelijk intensiever waargenomen worden als het rode object in een mager verlichte ruimte.

Filatelistische aandacht voor: Radio-Beeld-Geluid-PC (8)

Zelfs Goethe was sterk onder de indruk van de theorie van Purkinje.

Dit optische effect werd in 1825 ontdekt en beschreven door neuroloog Purkinje. Zelfs Goethe was sterk onder de indruk van zijn theorie en zijn neurologische benadering over het zien en waarnemen en zijn theorie over kleur. Goethe was wel teleurgesteld dat hij in de eerste druk van de dissertatie niet werd geroemd voor zijn verhandeling over de kleurenleer in 1810.

Filatelistische aandacht voor: Radio-Beeld-Geluid-PC (8) - 2 Filatelistische aandacht voor: Radio-Beeld-Geluid-PC (8) - 3 Filatelistische aandacht voor: Radio-Beeld-Geluid-PC (8) - 4

Het studieboek geeft voorts de resultaten weer uit onderzoeken en zijn visie over nabeelden en het bestaan van de blinde vlek op het netvlies. Zijn neurowetenschappelijke benadering heeft een grote invloed gegeven op de ontwikkelingen in de oogheelkunde en het begrijpen van de werking van ons brein op licht- en beeldindrukken. “Purkinje’s Vision” geeft een frisse en interessante kijk op de ontwikkeling van de neurologie als basis voor het begrijpen van onze visuele perceptie. ISBN 978-0-8058-3642-4, “Purkinje’s Vision”, Nicholas J. Wade en Josef Brožek, Lawrence Erlbaum Publishers, 2001, 159 pagina’s. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen