Filatelistische aandacht voor: René Magritte (4)

19 februari 2021

De werken uit de Période vache vormen geen eenheid in motief of stijl, maar geven meer een patchwork van wisselende pseudo stijlen en een reflectie naar zijn toen al forse en erkende oeuvre. Pas rondom 1981 werd de ‘vergeten’ stijl in ere hersteld tijdens een expositie van een aantal kunstwerken. Een man met drie pijpen en drie neuzen is een typisch plaatje van de Belgische meester van het surrealisme.

Filatelistische aandacht voor: René Magritte  (4)

René Magritte op postzegels

Natuurlijk is te zien dat werk van andere tijdgenoten hem hebben geïnspireerd om te experimenteren in zijn voorstellingen. Bekend is de wederzijdse inspiratie van Dalí en Magritte voor het realiseren van surrealistische geschilderde voorstellingen. Ook andere kunstenaars in de groep surrealisten hebben elkaar geïnspireerd.

Een bewondering voor het oeuvre van Magritte maakt de bewonderaar alert bij het kijken naar boeken en tijdschriften in schappen van kiosken en naar kunst in exposities in musea en galerieën. Zijn kunst valt dan direct op en laat kijkers glimlachen. Verzamelaars van postzegels raken opgewonden bij het zien van nieuwe uitgaven, nieuwe vondsten of aangeboden filatelistische uitgaven met afbeeldingen van werken van Magritte.

Filatelistische aandacht voor: René Magritte  (4) - 2 Filatelistische aandacht voor: René Magritte  (4) - 3 Filatelistische aandacht voor: René Magritte  (4) - 4

In Mozambique worden regelmatig postzegels uitgegeven met surrealistische kunst. De waardering voor het exclusieve oeuvre van deze veel gewaardeerde surrealist wordt er nog sterker door. Was Magritte de eerste moderne schilder die speelde met onze visuele waarnemingen en zijn karikaturen? Ja, dat deed hij op een vermakelijke en onderhoudende manier.

Het is kunst geworden met een psychologische achtergrond en natuurlijk met een knipoog naar de liefhebbers van surrealistische kunst. Hij maakt in zijn ontwerpen regelmatig gebruik van vijf motieven, zoals het vuur, teksten, schaduwen, gordijnen en lichaamsdelen. Door een optische truc biedt een zegel uit Andorra ook een portret van René Magritte. Deze uitgave is niet in de handel verkrijgbaar. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen