Filatelistische aandacht voor: René Magritte (2)

17 februari 2021

Laat u zich als postzegelverzamelaar inspireren door de raadselachtige optische verschijnselen in de kunst en begin vandaag nog met de boeiende hobby van het verzamelen van thematische filatelistische uitgaven. Stap naar uw postzegelhandelaar of spreek erover tijdens de gezellige en leerzame avonden van uw postzegelvereniging.

Filatelistische aandacht voor: René Magritte  (2)

René Magritte op postzegels

Voor veel bezoekers van exposities was het vaak de eerste maal dat zij zo dicht bij de zo karakteristieke “originele” pijp van Magritte hebben gestaan. Eigenlijk is het helemaal geen pijp die is afgebeeld! Zijn spel van woord en beeld maakt telkens veel indruk op de kijker en geeft vaak de start voor een boeiende discussie over kunst en beeldvorming.

In de beginjaren twintig van de vorige eeuw sloot Magritte zich aan bij een bestaande groep van surrealisten en begon daarmee zijn loopbaan als kunstenaar. Hij trouwde zijn jeugdliefde en latere model Georgette Berger en verbleef met haar van 1927 tot 1930 in Parijs. In die tijd hadden zij nauwe contacten met André Breton.

Filatelistische aandacht voor: René Magritte  (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: René Magritte  (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: René Magritte  (2) - 4

Op uitnodiging van kunstschilder Salvador Dalí reisde hij met zijn vrouw en tevens een internationaal gezelschap van kunstenaars naar het plaatsje Cadaqués aan de Spaanse Costa Brava. Tot een internationalisering en samenwerking met andere beroemde kunstenaars is het echter door meerdere omstandigheden nooit meer gekomen.

Na een schijnbaar onbetekenend incident tijdens een bijeenkomst in Parijs besloot het paar zich definitief in Brussel te vestigen. Daar liet hij zijn fantasie voornamelijk het werk doen in zijn werkruimten in hun woningen. Hij stak zich voortdurend in correcte kleding en bleef zelfbewust. Zijn vrouw Georgette is altijd zijn enige geliefde model gebleven.


Gerelateerde artikelen