Beelden, figuren en scènes vergelijkend waarnemen (2)

5 februari 2021

Onder de redactie van de drie aangegeven deskundigen en met extra medewerking van collega wetenschappers is een reeks essays gebundeld, waarmee het specifieke onderwerp uit het vakgebied van de psychologie van de visuele perceptie is behandeld. De auteurs verkennen onder andere de invloed van beeldwisselingen bij visuele gebeurtenissen en bij het verwerken van alle beeldinformatie in onze hersenen.

Beelden, figuren en scènes vergelijkend waarnemen (2)

Sehen als Vergleichen

Zij maken daarbij regelmatig gebruik van de vele uit te kiezen voorstellingen op veelal prachtig getekende en geschilderde historische kunstwerken. Bijzondere aandacht wordt daarbij besteed aan het onderling verbinden van praktijken, actoren en objecten.

In de verschillende benaderingen van het onderwerp in de essays wordt ook het element kleur meegenomen bij het vergelijken, kan de lezer zelfs kennis maken met de controverse tussen de kleurenleer van Newton en die van Goethe en maakt de lezer kennis met reacties van kijkers en wetenschappers op de ontwikkelingen in de producten binnen de wereldkunst in een periode rond 1800.

Beelden, figuren en scènes vergelijkend waarnemen (2) - 2
Haven met de landing van de koningin van Saba, Claude Lorrain, 149 x 196 cm, 1648, olieverf op doek, National Gallery Londen; illustratie uit het boek “Sehen als Vergleichen”.

Er werden werken gepresenteerd die veel op elkaar lijken en naar verwachting geïnspireerd zijn op elkaar. Een bijzonder boeiend studieboek over een merkwaardige en fascinerende activiteit in de kunstgeschiedenis.

ISBN 978-3-8376-5416-5, “Sehen als Vergleichen”, Johannes Grave, Joris Corin Heyder en Britta Hochkirchen, Bielefeld University Press, 2020, 216 pagina’s.