Portretten van personen met wetenschappelijke ervaring (1)

1 februari 2021

Na een periode van bijna 10 jaar contact maken met wetenschappers, schilderen en het binnenhalen en verwerken van de verhalen over de geschilderde portretten van de uitgekozen wetenschappers is het uitgever Walter de Gruyter gelukt om samen met kunstenaar Luca Del Baldo het iconische werk “The Visionary Academy of Ocular Mentality” te realiseren.

Portretten van personen met wetenschappelijke ervaring (1)

The Visionary Academy of Ocular Mentality

De titel van dit boek met kleurrijke afbeeldingen van 96 geschilderde portretten is voorgesteld door de filosoof Arthur C. Danto. De gebonden editie is een geweldige picturale iconografie van de hedendaagse filosofie, kunstkritiek, kunsttheorie, cultuurgeschiedenis, literatuur, etnologie en antropologie geworden en is nu al benoemd tot een collectiefproject voor professionals in en alle liefhebbers van de wereld van kunst, cultuur, techniek en wetenschap.

De deelnemende personen aan het aantrekkelijke en rijk geïllustreerde editie en beeldproject behoren tot de groep van de belangrijkste filosofen, kunsthistorici, kunstcritici en theoretici van de wereld. Door de langjarige voorbereiding zijn er van de 96 meewerkende personen helaas enkelen overleden.

Voor een portret van de Oostenrijks-Britse filosoof Ludwig Josef Johann Wittgenstein (1889-1951) is een uitzondering gemaakt. Hij droeg bij aan de grondslagen van de logica, aan de filosofie van de wiskunde en aan de filosofie van onze geest. Over een geschilderd portret van hem in het boek is een bijdrage geschreven door Garry L. Hagberg, die ook zelf is geschilderd door de kunstschilder Del Baldo.

Luca Del Baldo's “Visionary Academy of Ocular Mentality” is een buitengewoon testament in de recente geschiedenis van visuele studies. Het brengt op een fascinerende en wonderlijke wijze een groep vooraanstaande wetenschappers samen, die in hun leven zich ook hebben gewijd aan vragen over menselijke perceptie en verbeelding. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-11-069519-9, “The Visionary Academy of Ocular Mentality”, Luca Del Baldo, Walter de Gruyter, 2020, 460 pagina’s.


Gerelateerde artikelen