Christiaan Huygens bracht wetenschap op hoog niveau (1)

29 januari 2021

Als een van de grootste wiskundigen en natuurwetenschappers van zijn tijd droeg Christiaan Huygens, zoon van schrijver, dichter en staatsman Constantijn Huygens, bij aan alle takken van de toenmalige wiskunde. Op zijn naam staan uitvindingen, de theorie van slingerbeweging, aanpassingen aan diverse optische instrumenten, ontdekte de ring rond de planeet Saturnus en berekende dat licht zich voortplant in een golfbeweging.

Christiaan Huygens bracht wetenschap op hoog niveau (1)

Een eeuw van licht - Het leven van Christiaan Huygens

Zijn vader gaf al snel aan dat Christiaan moest streven naar een baan als hoge ambtenaar en daarom rechten moest gaan studeren in Leiden en later in Breda. Christiaan kreeg al snel grote belangstelling voor de net in zijn tijd ontluikende natuurwetenschappen. Ogenschijnlijk heeft Christiaan Huygens geen spectaculaire gebeurtenissen op zijn naam staan en is zijn leven niet verlopen als een bruisende bron van belevenissen!

Toch boeit de auteur van het boek “Een eeuw van licht - Het leven van Christiaan Huygens” de lezer met een indrukwekkend en zelfs avontuurlijk verhaal over het werk en het leven van deze beroemde wiskundige en natuurkundige neer te zetten. Alleen al de inleiding van deze forse biografie en ultime informatiebron is een indrukwekkende samenvatting van gedetailleerde beschrijvingen.

Christiaan Huygens bracht wetenschap op hoog niveau (1) - 2 Christiaan Huygens bracht wetenschap op hoog niveau (1) - 3 Christiaan Huygens bracht wetenschap op hoog niveau (1) - 4
Huygens’ Hofwijck in Voorburg en een portret van Christiaan Huygens (1629-1695).

Christiaan Huygens (1629-1695) groeide op in een aristocratische familie en zijn vader was een gefortuneerd man, die ook in het bezit was van een kolossaal huis in Den Haag en van het buitenhuis Hofwijck in het naastgelegen stadje Voorburg. Christiaan Huygens groeide uit tot één van de grootste wetenschappers in het Europa van de 17e eeuw.

De Britse auteur en journalist Hugh Aldersey-Williams beschrijft in deze Nederlandse vertaling van de uitgave “Dutch Light” feiten, gebeurtenissen en bijzonderheden uit het leven en werk van Christiaan en reconstrueert aan de hand van zijn wetenschappelijke publicaties, verhandelingen, aantekeningen, opmerkingen, schetsen, brieven, instrumenten en apparaten het ontstaan van de moderne wetenschap. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-94-004-0556-1, “Een eeuw van licht - Het leven van Christiaan Huygens”, Hugh Aldersey-Williams, Uitgeverij Thomas Rap, 2020, 486 pagina’s.


Gerelateerde artikelen