De strijd tegen infectieziekte in ervaringsproces gekomen (3)

28 januari 2021

Met een podcast en de boeiende en leerzame catalogus en tevens studieboek heeft de bezoeker veel mogelijkheden om zich voor te bereiden op een uitgebreid bezoek aan de expositie in Leiden. Tevens bracht de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij een bijbehorend cahier uit onder de titel “Help, ik ben besmet!”. Bij het Rijksmuseum Boerhaave verscheen enkele jaren geleden de catalogus met de bijzondere titel “Teringzooi - Infectieziekten op zicht”.

De strijd tegen infectieziekte in ervaringsproces gekomen (3)

Besmet! Angst voor de onzichtbare vijand

De catalogus biedt een verzameling van twaalf boeiende verhandelingen, ingedeeld in acht specifieke onderwerpen, over items uit een wereld van virussen en bacteriën en de invloed daarvan op onze gezondheidssituatie. Feiten, gebeurtenissen, ontdekkingen, beslissingen, onzekerheden, vaccins, vaccinaties en perspectieven in relatie tot angst voor de onzichtbare vijand, zijn slechts een aantal begrippen waarover wordt geschreven door deskundigen uit meerdere specifieke wetenschaps-, onderzoeks- en toepassingsgebieden in de gezondheidszorg en in andere werksituaties.

Elk gedeelte begint met een compacte toelichting op de titels voor onderwerpen als “Nieuws gaat viraal”, “In quarantaine”, “Een epidemie van angst”, “Empathie of stigma”, “Vaccineren” en “Verspreiding en onderzoek”. Nieuwsbeelden spelen een grote rol in de beeldvorming rond een ziekte, omdat zij ons vaak eerder bereiken dan de ziekte zelf.

Sociale media blijken in tijden van social distancing niet alleen een manier om met elkaar in contact te blijven, maar ook een bron van fake nieuws. Voor overheden is het daarom van belang om goed te reageren op signalen en correcte medische informatie naar buiten te brengen.

De strijd tegen infectieziekte in ervaringsproces gekomen (3) - 2 De strijd tegen infectieziekte in ervaringsproces gekomen (3) - 3
Aanvullende informatiebronnen over infecties, de strijd ter voorkoming en de weg naar genezing.

ISBN 978-94-6249-552-4, “Besmet! Angst voor de onzichtbare vijand”, Annelore Scholten en Thomas van Gulik, WalburgPers, 2020, 144 pagina’s.

Rijksmuseum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, NL-2312 WC Leiden, www.rijksmuseumboerhaave.nl.


Gerelateerde artikelen