Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (5)

25 januari 2021

Op het gebied van de filatelie zijn er veel postzegels uitgegeven met een beeltenis van of een verwijzing naar Robert Koch, met veelal ook een afbeelding van zijn onafscheidelijke onderzoeksmicroscoop. Alle filatelistische uitgaven laten op een voortreffelijke wijze een boeiend beeld zien over deze veelzijdige en wereldwijd bekende onderzoeker. De hoeveelheid uitgegeven postzegels met en over Koch is heel interessant om een collectie op te bouwen.

Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (5)

Robert Koch op postzegels

Door de opbouw van een Koch-postzegelcollectie krijgt de verzamelaar heel veel kennis mee over de diversiteit in typen en vormen van microscopen en de ontwikkelingen daarin. Een postzegelverzameling microscopie ligt dan al snel op de loer en de wens om daaraan te beginnen wordt steeds sterker ontwikkeld. Door een keuze voor Robert Koch als verzamelthema komen de verzamelaars veelvuldig ook postzegels tegen waarop uitvinders, ontdekkers en wetenschappers zijn afgebeeld, die eveneens hun leven in dienst hebben gesteld voor een zoektocht naar het bestrijden van infectieziekten.

Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (5) - 2 Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (5) - 3 Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (5) - 4

Dat levert al snel meerdere parallelle thematische verzamelingen op en krijgt de verzamelaar steeds meer kennis, achtergronden en wetenwaardigheden te weten over geneeskunde, gezondheidszorg en het bestrijden van infectieziekten. Infectieziekten zijn ziekten bij mensen en dieren, die worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Deze veroorzakers worden ook wel micro-organismen genoemd. Niet alle infectieziekten worden overgedragen van mens (of dier) op mens. Dat geldt overigens niet voor besmettelijke of overdraagbare ziekten.

(De serie verzamelbladen "Robert Koch" heeft inmiddels (jan.2021) een omvang van 30 bladen en zal door de gedetailleerdheid van het interessegebied rondom bacteriën en virussen in omvang toenemen).


Gerelateerde artikelen