Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (3)

23 januari 2021

Meerdere medewerkers van hem, waaronder de wetenschappers Paul Ehrlich en Emil von Behring, groeiden eveneens uit tot erkende en wereldberoemde onderzoekers op het vlak van infectieziekten en de succesvolle bestrijding daarvan. Actieve en onderzoekende postzegelverzamelaars zullen zeker interesse hebben om ook over deze en vele andere personen informatie te verzamelen.

Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (3)

Robert Koch op postzegels

En natuurlijk worden er tevens postzegels met afbeeldingen van deze wetenschappers gezocht en verzameld in diverse thematische verzamelingen. Van 1885 tot 1910 was hij hoogleraar hygiëne aan de Berlijnse universiteit, het huidige Robert Koch-Institut, waar hij uiteindelijk geschikte laboratoriumruimte kreeg. Koch toonde aan dat bacteriën gekweekt kunnen worden op een vaste kweekbodem zoals een aardappel of op agar, dat werd bewaard in een door zijn collega Julius Richard Petri ontworpen petrischaaltje.

Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (3) - 4

Robert Koch ontwikkelde methodische principes vanuit de resultaten van het bacteriologisch onderzoek. Daar hoort het gebruik van microfotografie bij, die voor een enorme verspreiding van de resultaten van onderzoek heeft gezorgd. In de serie ‘Wetenschappelijke Biografie’ verscheen als deel 21 het informatieve en geïllustreerde boek “Koch - Grondlegger van de bacteriologie” van auteur Manfred Vasold. De auteur laat op voortreffelijke wijze lezers genieten van de boeiende en actieve jeugd van de onderzoekende en nieuwsgierige jonge man en toch tamelijk stille student aan de universiteit. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen